Carles Gaig: “La cuina catalana ha situat Catalunya al món”

Inici>Notícies >A fons >Carles Gaig: “La cuina catalana ha situat Catalunya al món”
1
 • Cuiner i propietari del Restaurant i la Fonda Gaig
 • 06/07/2009
 • Carles Gaig: “La cuina catalana ha situat Catalunya al món”
 • Hereu d’una família de restauradors, Carles Gaig és el degà de la cuina catalana i un gran defensor de la seva tradició de la qual n’és un dels millors ambaixadors. La seva és una aposta que es mou entre les receptes de sempre i la modernitat i que es fonamenta en escollir productes de proximitat i qualitat com a garantia d’èxit.
 • Gaig és passat, present i futur de la cuina catalana. Passat per la seva trajectòria de més de tres dècades dedicant-se als fogons, present perquè segueix al peu del canó cada dia dirigint el Restaurant Gaig (una estrella Michelin) i la Fonda Gaig, i futur perquè, cap a l’octubre, té previst obrir un restaurant a la nova terminal de l’aeroport de Barcelona. Un dels secrets de la seva cuina és l’elecció acurada de les millors matèries primeres.

  Com valora el panorama gastronòmic actual?

  La cuina catalana, tant la tradicional com la d’avantguarda, ha contribuït a situar Catalunya dins el mapa gastronòmic mundial per la seva gran riquesa. Però encara hi ha molt camí per recórrer perquè hem de donar-li el valor que es mereix. És bàsic que ambdues tinguin una identitat pròpia i trobar-hi l’equilibri perquè es consolidin. De fet, molts turistes arriben aquí atrets per la nostra proposta gastronòmica i això és molt positiu.

   

  Fins a quin punt és important el producte a l’hora d’elaborar un plat?

  La nostra filosofia és buscar sempre la millor matèria primera i en l’òptim moment i això queda reflectit a la carta dels restaurants que regentem. Per a nosaltres aquest fet és fonamental, ja que estem buscant sempre productes de qualitat per poder elaborar el receptari tradicional de la manera més fidedigna i també plats de cuina més moderna.

   

  Hi ha dificultats a l’hora de trobar productes de proximitat?

  En ocasions pot resultar més difícil perquè no hi ha una canal de distribució clar d’aquest tipus de gènere però s’ha millorat força els últims anys. Nosaltres comprem verdures i hortalisses als pagesos del Maresme i del Prat de Llobregat, peix a la llotja i al Mercat Central i també anem a la Boqueria. S’ha d’animar als productors a treballar en qualitat i perquè creïn productes amb un valor afegit.

  Què opina de la tendència actual del retorn a la cuina tradicional?

  La meva dona i jo sempre havíem pensat en crear un restaurant oferint cuina tradicional i el receptari de la família ja que vam detectar que cada cop més hi havia un client que ho demanava, un consumidor coneixedor del producte. Per altra banda, molts turistes ens visiten buscant restaurants on poder menjar plats de cuina autòctona. És per això perquè ens vam decidir a obrir la nova Fonda Gaig.

   

  En quina mesura el turisme que ve a Catalunya té interès per conèixer la cuina?

  Actualment, als restaurants de més de 100 euros el cobert estan notant la crisi econòmica sobretot per la disminució dels clients d’empreses que han reduït despeses de representació. Per aquest motiu, els turistes que visiten la ciutat s’han convertit en un client objectiu molt important d’aquests establiments i també perquè cada cop més valoren la gastronomia. En el nostre cas, entre un 40 i un 50% de clients són estrangers que ens han conegut a través d’algun mitjà de comunicació i vénen a provar la nostra cuina.

   

  Què faltaria per impulsar els cuiners i la gastronomia catalans?

  Les campanyes entre productors i cuiners per donar a conèixer els productes de la terra són molt importants però també ho és vendre la cuina com a patrimoni del territori. La nostra gastronomia s’ha de potenciar a nivell internacional per exemple a través dels mitjans de comunicació. De fet, des de Turisme de Barcelona s’està fent una feina molt interessant en aquest aspecte per bé que de vegades potser faltarien més recursos per oferir la imatge que ens correspon.

   

  Quin futur li veu a la cuina a Catalunya?

  Molt saludable perquè malgrat la cuina d’avantguarda té el seu lloc també el nostre patrimoni gastronòmic segueix estan molt present. En aquest sentit hi ha una generació de joves cuiners que despunten i que treballen per identificar tots els gustos que tenim en els seus plats i receptaris.

   

  Com està el projecte del restaurant de la nova terminal de l’aeroport del Prat?

  Pensem obrir a l’octubre i hi farem una cuina tradicional catalana amb pinzellades d’altres països, com Itàlia, França i Mèxic, aprofitant que per l’aeroport hi passa tota mena de gent. Els preus seran més econòmics perquè seran plats menys elaborats,  tindrà capacitat per uns 110 comensals però encara no tenim clars els horaris del menjador.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.