Aquest Nadal, galls autòctons

Inici>Notícies >A fons >Aquest Nadal, galls autòctons
1
 • “Ara ve Nadal, matarem el gall, i a la tia Pepa n’hi donarem un tall”
 • Aquest Nadal, galls autòctons
 • Amb aquesta tradicional cançó de Nadal, començarem aquest “A fons”, que ens durà a fer un recorregut per les fires d’aviram més tradicionals de Catalunya, on es podran trobar exemplars autòctons de galls, gallines, polardes, capons, oques, ànecs, galls d'indi, picantons, guatlles, colomins... protagonistes indiscutibles de la cuina de Nadal, com marca la tradició.
 • Tradicionalment és costum que al dinar de Nadal no hi falti el gall, tal com ens indica el Costumari Català de Joan Amades: "El costum de menjar gall es va estendre de la noblesa a les gents plebees, tant als nuclis de població com a la ruralia".            

  Tradició

  A començaments del segle XX, tant el Penedès com el Prat eren considerats els corrals de Barcelona. Tot el bestiar de corral es criava als afores de les grans ciutats, però prou a prop per a poder abastir-les. El pollastre va passar de ser una de les viandes més preuades pels nostres rebesavis, que les consumien en dates especials; res a veure amb la cria industrial de pollastres de l’actualitat,  que els ha convertit en un producte de consum diari.

  D’aquesta gran comercialització en van quedar excloses totes aquelles races de lent engreixament i amb característiques diferencials que no les feien prou atractives per la gran producció. Tant és així que, supervivents d’aquesta globalització comercial, i gràcies a diferents iniciatives de diversos criadors que han cregut en les races autòctones, en l’actualitat podem degustar i gaudir dels mateixos galls o ànecs que menjaven els nostres avis.

  Aquest aviram,  criat avui en corrals o en patis a l’aire lliure, amb una alimentació basada en cereals - fonamentalment blat i blat de moro – i completada amb les mateixes herbes dels patis on son criats, són animals de creixement lent: necessitem entre 77 i 182 dies per al seu complet desenvolupament, més del doble del que necessiten els pollastres tipus broiler, criats en grans naus de manera intensiva i sacrificats als 45 dies.

  El productor

  Segons Enric Ferré Guinovart de La Besàvia, galls autòctons, la suma de tots aquest factors - raça,  creixement lent, amplitud de l’espai on s’ha criat, aire lliure i alimentació - fan que surti un producte de gran qualitat amb una carn consistent però tendra a la vegada, que dóna la possibilitat de fer grans rostits i guisats. També és ideal per cuinar a la brasa i  a la planxa, retrobant així l’autèntic gust del pollastre. Es per aquest seguit de qualitats organolèptiques que aquestes aus es valoren cada cop més. 

  Actualitat

  En actualitat, cal aplaudir les iniciatives que han sorgit per recuperar aquestes races autòctones i intentar que el consumidor les conegui, les valori i les identifiqui amb la riquesa del patrimoni agroalimentari del territori. Són de lloar les iniciatives engegades pels dinamitzadors de les fires, tant la del Prat de Llobregat com la de Vilafranca del Penedès per acostar l’aviram a les cuines dels restauradors. Així aconseguim que els nostres cuiners siguin els millors ambaixadors del producte, investigant nous plats o retornant als rostits tradicionals que ens transportaran a un viatge pel temps, recuperant aquest gust d’autenticitat de territori que tots busquem en el plat en aquestes dates.

  Ara bé, també cal treballar tots plegats per fer que puguem trobar aquests productes tant a les cartes dels restaurants com a les parades dels nostres mercats durant tot l’any, i que no només tinguin un consum estacional. Per això cal que cadascun de nosaltres,  tant consumidors  com agents implicats en la comercialització, creiem en el producte i aprenguem a valorar-lo.

  Fires avícoles  

  Entre les fires avícoles més importants de Catalunya, en destacarem tres,  cadascuna amb les seves particularitats, però totes elles amb un mateix protagonista: el Gall.

  Començem el nostre recorregut per la 35ª Fira avícola del Prat del Llobregat, que té lloc del 12 al 14 de desembre, on el protagonista és el gall de Pota Blava reconegut pel característic color blau pissarra de les seves potes. En l’actualitat és l’única au d’aquesta espècie de l’estat espanyol que ostenta el segell d’Indicació Geogràfica Protegida. Podreu trobar el programa d’actes de la Fira a l’Agenda de la gastroteca.cat o bé a la pàgina web de l’Ajuntament del Prat de Llobregat (www.elprat.cat).

  En el marc del Mercat de Nadal de Valls el proper dissabte 13 de desembre, a la plaça de l’església es celebrarà el Mercat Agroecològic www.cambravalls.com/mercatnadal ,  on també podrem anar a buscar l’aviram que menjarem aquestes festes.

  L’ultima fira però en caire de festa major, trobarem la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès del 19 al 21 de desembre. Pels carrer de la vila gaudirem de tot tipus d’actes que faran d’aquest cap de setmana el punt de trobada de tots els amants de la gastronomia i el món del vi. Podeu trobar més informació a www.firadelgall.com

  Com potser ja sabeu, totes les fires tenen servei d’escorxador i plomatge gratuït per totes les peces comprades durant l’esdeveniment. Esperem doncs que compreu algun gall,  que descobriu alguna nova recepta per elaborar-lo, i que gaudiu de l’experiència de fer cultura de l’oci realitzant les vostres compres nadalenques gastronòmiques.

  Receptes

  En l'arxiu adjuntat seguidament d'aquest article, trobareu un extens recull de receptes elaborades aviram del Penedès que ha elaborat l'organització de la popular Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. Afegim finalment que trobareu un ampli receptari de plats elaborats amb aquest productes a l’apartat de Receptes de la gastroteca.cat, així com també un llistat de productors a qui podeu comprar directament galls de races autòctones de Catalunya.

  Ens acomiadem, tot desitjant-vos Bon Nadal, i Bon Profit!
Enllaços:
Arxius associats:
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.