Vidreres espera rebre milers de persones pel seu ranxo de carnaval

Inici>Notícies >Actualitat >Vidreres espera rebre milers de persones pel seu ranxo de carnaval
1
Autor: El ranxo de Vidreres és un dels més populars de Catalunya (autor foto: Centre Cívic Vidreres)
 • Els restaurants de la població selvatana també incorporen el tradicional plat a les seves cartes durant la festa

 • 04/03/2011
 • Vidreres espera rebre milers de persones pel seu ranxo de carnaval
 • De les moltes escudellades col·lectives del nostre país amb motiu de Carnaval, n'hi ha dues que, per la seva dimensió i tradició, es consideren les més destacades: el ranxo de Ponts i el de Vidreres. Aquesta segon, que es porta a terme el dimarts de Carnaval, espera rebre unes 3.000 persones.

 • La població de la Selva precisa prop d'una trentena d'olles de 100 litres per satisfer la demanda d'escudella que es produeix el dia del ranxo, que sempre és el dimarts de Carnaval de dues a tres de la tarda. L'acte espera reunir unes 3.000 persones donant-se un fet que fonts de l'organització consideren de difícil explicació: "Existeix constància de fa més de tres segles que es reparteix el ranxo a la plaça Lluís Companys, que popularment sempre se n'ha dit plaça de l'Oliva. El lloc no ha canviat però peroles cada cop n'hi ha més i en poc temps s'ha multiplicat per tres la xifra que se'n necessitava, senyal que també deu haver-hi més o menys el triple de gent. Tot i així, la sensació de tenir la plaça atepeïda de persones ha estat constant. És tot un misteri!". En la festa s'hi implica tot Vidreres: carnissers, pagesos i botiguers hi aporten gènere com botifarra blanca, botifarra negra, verdures, cigrons. Els ranxers cuinen i una comissió de festes hi treballa de valent per organitzar-ho tot plegat. El capellà s'encarrega de les pertinents benediccions. Les autoritats desfilaran per fer un primer tast cerimonial. Una orquestra i comparses de carrosses animaran la festa. I qui més, qui menys, hi col·labora de fa temps amb aportacions econòmiques perquè, encara que l'escudella és de franc hi ha despeses a les quals s'ha de fer front.

   

  Gent gran del poble evoca que, passada la guerra, amb la fam que hi ha havia el ranxo era un dia que es podia menjar calent i hi havia empentes per aconseguir-ne racions. Però malgrat que aquella situació de penúria hagi estat superada, empentes n'hi continua havent. I no caldria perquè escudella se'n cuina prou des de primera hora del matí perquè no s'acabi. A més, molts restaurants de Vidreres també en fan provisió per servir-ne de primer plat als seus clients. El més tradicional, però, és ser a la cua amb un atuell de boca ample per fer-ho fàcil al cullerot de servir i que tingui tapa per conservar millor l'escalfor, i menjar l'escudella o bé a casa, o bé als bancs de la plaça mateix.

   

  Però escudelles populars n'hi ha un fum perquè, tot i que, per raó d'origen, aquests àpats es poden classificar entre els ranxos -que eren per als pobres- i les escudelles -que les oferien els rics del poble a tothom-, existeixen diferències de diversa mena. Sabeu que no tots aquests àpats comunitaris es fan per dinar? A Tremp, per exemple, és un sopar. I a Solsona es menja una sopa de pa el diumenge de Carnaval, de bon matí.

Municipis: Vidreres (Selva).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.