Un estudi recomana sol·licitar una DO a la pesca d'arts menors

Inici>Notícies >Actualitat >Un estudi recomana sol·licitar una DO a la pesca d'arts menors
1
 • El segell tindria l'objectiu de posar en valor la pesca de proximitat i millorar-ne la comercialització

   

 • 11/02/2011
 • Un estudi recomana sol·licitar una DO a la pesca d'arts menors
 • Un estudi dut a terme per la Fundació La Fàbrica amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural apunta la creació d'una DO com a via per dinamitzar el sector de la pesca d'arts menors a Catalunya. També proposa crear una assegurança que pogués compensar els pescadors els dies que no poden sortir a pescar.

   

 • L'estudi recull l'interès des del sector dels pescadors d'arts menors d'aconseguir una marca de qualitat com una Denominació d'Origen que fixaria l'espècie de peix, la temporada i el sistema de captura i faria èmfasi en què el tres factors presenten bondats en sostenibilitat i comporten un prestigi i una apreciació que es tradueix en major preu en el punt de venda: el lluç de palangre es paga més perquè se'l sap en millor estat, de major proximitat i de temporada. El reconeixement administratiu podria avalar la creació del segell, però per això falta encara un camí legal per recórrer, com constata Francesc Alcoverro, director general de Pesca: "La notícia és l'existència de l'estudi i la seva recepció per part del Departament. Ara el següent pas és analitzar-lo i avaluar-ne pros i contres; heu de tenir present que la Generalitat ha de mirar sempre per un equilibri entre els diferents sectors, és a dir, com ajudar un tipus de pesca sense perjudicar els altres. Sempre amb la prudència obligada per les dificultats econòmiques que travessem perquè qualsevol regulació implica nous costos d'administració, de seguiment i d'inspecció". "El treball cobreix la totalitat dels ports catalans però hem fet una enquesta personalitzada, pescador per pescador. Una enquesta oberta on demanàvem dades, idees, suggeriments, i en ocasions vam detectar que s'estranyaven molt del nostre interès", valora Eloi Moya, coordinador de l'estudi sobre la metodologia que han seguit en el seu treball.

   

  El document també proposa la creació d'una assegurança per tal que el pescador d'art menor pugui veure's compensat per tots aquells dies que  l'estat de la mar no el permet sortir a pescar la qual cosa sí pot fer de mitjana uns 150 dies l'any; aquesta és una mesuera que ja s'aplica a altres territoris com Andalusia. L'estudi posa de manifest que la pesca d'arts menors és un ofici bàsicament masculí -pescadores d'art menor, n'hi ha mitja dotzena a tot estirar-, que és un treball dur, com és obvi, practicat per una població ja d'una certa edat i que el relleu generacional és escàs. No obstant això i a causa de la conjuntura actual, el sector ha viscut darrerament un cert retorn de professionals i també d'intrusisme, motivats en molts casos pel daltabaix econòmic que en d'altres sectors és molt més gran que en el de l'alimentació. La pesca d'arts menors és en certa manera el germà petit del sector: són pocs en nombre -parlem d'uns quants centenars de persones-, petits en dimensió econòmica i amb poques possibilitats d'articular-se per tenir veu i força. L'estudi té l'objectiu de posar remei a tots aquests handicaps.

   

Arxius associats:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.