Tradició i innovació pel dijous gras

Inici>Notícies >Actualitat >Tradició i innovació pel dijous gras
1
Autor: Pel dijous llarder, hi ha llocs com els mercats de Barcelona que organitzen un concurs de truites (foto: Institut Municipal de Mercats de Barcelona).
 • La previsió del Gremi de Xarcuters-Cansaladers és que es consumiran quasi mig milió de quilos de botifarra d'ou

   

 • 02/03/2011
 • Tradició i innovació pel dijous gras
 • Segons Joan Amades, el dijous gras obre el carnaval i el preceptiu és celebrar-ho amb un tec comunitari amb ous i carn de porc i un menjar que aplega tots dos ingredients: la botifarra d'ou. La tradició es manté però la innovació també hi té el seu paper.

 • Que la tradició es manté ho evidencia la dada que aporta anualment el Gremi de Xarcuters-Cansaladers sobre la quantitat de botifarra d'ou que elaboren els seus 3.100 artesans per aquesta ocasió: enguany s'enfilarà ni més ni menys que fins als 488.000 quilos, amb la mateixa proporció d'ingredients de la informació que ens donaven a conèixer l'any passat. Però, tal com avançàvem, tradició i renovació poden anar del bracet. En tenim un exemple, amb els tallers que organitza l'Ajuntament de Cabrils per a posseïdors del Carnet Jove: s'hi ensenyarà a fer truites, cosa que, abans, competia als pares; els fills l'únic que havien de fer era menjar l'entrepà de truita per esmorzar o per berenar, normalment en el context d'una excursió escolar. Un segon exemple d'innovació el trobem amb l'oferta de Casa Noguera, a La Torre de Claramunt, d'un pack que duu el nom Made with love, amb botifarra d'ou i melmelades de Can Bech per donar-hi un suggestiu contrast de gust: el dijous gras arriba a les botigues de delicatessen! Però la innovació la podem trobar també en celebrar la festa en una data alternativa com fa el Mercat de la Boqueria, de Barcelona, que convida a degustacions de botifarra d'ou no el dijous sinó el diumenge (anterior). L'Institut de Mercats de la capital del nostre país, per cert, organitza com cada any un concurs de truites obert a tothom, aquesta edició el certamen es fa al Mercat de la Concepció.

   

  Però com que les raons d'una ingesta com la que pertoca al dijous gras tenia més a veure amb les necessitats d'aportació calòrica d'abans, que fèiem més esforç físic, i com que el seguiment següent dels preceptes d'abstinència quaresmal eren més vigents antigament que no ara ens ha semblat bastant probable que la festa necessiti d'una valoració des del punt de vista d'una dietista com la doctora Anna Maria Riba, màster en Nutrició per la Universitat de Barcelona: "El gaudi, la cultura, la tradició, tot això està bé i l'únic que cal és ser pràctics i aplicar-hi una mica de sentit comú. Botifarra d'ous, truita, llardons, que se'n mengi però sense abusar. I llavors la resta del dia compensar-ho fent bondat. Menjar fruita, tres peces, no dins aquell mateix àpat. Verdures, hortalisses i també hidrats de carboni no saturats i d'absorció lenta, és a dir pasta. Beure aigua mineral amb gas, que té bicarbonat i ens ajudarà a pair bé. I sobretot evitar prendre més greixos en la resta dels àpats del dia, avui ni flams, ni dolços de postres".

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.