Les cooperatives agroalimentàries catalanes augmenten la facturació fins a 1.500 milions d’euros

Inici>Notícies >Actualitat >Les cooperatives agroalimentàries catalanes augmenten la facturació fins a 1.500 milions d’euros
1
Autor: Imatge de la cooperativa Plana de Vic.
 • La xifra, corresponent al 2008, representa un 5,6% més que l'exercici anterior

 • 30/03/2011
 • Les cooperatives agroalimentàries catalanes augmenten la facturació fins a 1.500 milions d’euros
 • La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha fet públic avui el seu Anuari Socioeconòmic que posa de manifest que, malgrat el context de crisi, les cooperatives han facturat uns 1.500 milions d'euros, un 5,6% que l'exercici anterior. La FCAC remarca que això constata la significativa contribució a l'activitat econòmica del sector agroalimentari català.

   

 • El document, realitzat a partir de la informació proporcionada per les més de 240 cooperatives associades a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, posa de manifest que la facturació, que correspon a 2008, va ser de 1.466 milions d'euros el que representa un increment del 5,6% respecte l'exercici anterior malgrat hi va haver un descens de l'1,2% en nombre de membres. "L'increment de la facturació és destacable tenint en compte que l'actual és un context de crisi generalitzada. Si això es fa tot i reduir el nombre de cooperatives agràries indica que hi ha una tendència, timída però evident, de concentració de l'oferta productiva. A la pràctica la facturació mitjana s'ha incrementat un 6,1%, el que ens ha fet guanyar alhora quota de mercat", assenyala Jordi Vives, diretor de la FCAC. De cara als exercicis de 2009 i 2010, Vives pronostica que "veient les tendències a la baixa en els mercats agroalimentaris, segurament la facturació deixi de créixer en nombroses produccions".

   

  Des de la FCAC, consideren que les xifres demostren que les cooperatives agràries tenen un pes econòmic decisiu dins del sector agroalimentari català. "Hem passat a suposar un 37% del valor de la producció final agrària de Catalunya, 1,8 punts més en relació la darrera edició de l'Anuari, i en nombrosos sectors superem d'escreix el 50%: fruita seca i garrofa (82,9%), oli d'oliva i oliva de taula (79,4%), arròs (61,5%), vi (55,4%), etc. A part és important destacar que som empreses arrelades al territori, que no es deslocalitzen, que la nostra prioritat són els productors catalans i que aconseguim que el valor afegit de la comercialització reverteixi en el propi sector", afirma Vives que creu que de cara al futur "hem de continuar avançant en la línia de vertebrar cada cop més l'oferta agroalimentària a Catalunya i apostar per ser encara més eficaços en la comercialització". Tampoc descarta apostar en el futur per la internacionalització i buscar mercats alternatius "si el consum a casa nostra no s'acaba d'animar, la qual cosa no vol dir que no apostem per la venda directa a través d'establiments minoristes o ens adrecem cap a un comerç de proximitat perquè, per la nostra naturalesa, som els que estem en millor disposició d'oferir un producte de qualitat i de quilòmetre zero".

   

  El document inclou les dades de distribució i facturació segmentades per territoris de les cooperatives recollides fins a 31 de desembre de 2009 i que revelen que ocupen a Catalunya a més de 4.300 treballadors i aglutinen uns 72.600 socis. Les seus es concentren principalment a les comarques lleidatanes tot i que també hi ha una forta presència a Tarragona i una incidència important a Barcelona i Girona. En concret, el 56,5% de la facturació -uns 824 milions d'euros- els aglutinen les 75 cooperatives amb activitat a les comarques de Lleida. Les 75 cooperatives del Camp de Tarragona concentren el 12,9% del volum de negoci -188 milions d'euros- als quals s'han de sumar els 154 milions de les 45 cooperatives de les Terres de l'Ebre, el 10,5% del total. A les comarques de Barcelona hi ha 31 cooperatives sòcies que facturen 198 milions d'euros i a les de Girona, 21 cooperatives amb 102 milions.

   

   

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.