Les Borges Blanques presenta els millors olis de Les Garrigues

Inici>Notícies >Actualitat >Les Borges Blanques presenta els millors olis de Les Garrigues
1
2
 • La localitat garriguenca acull una nova edició de la seva tradicional Fira de l'Oli que espera rebre més de 60.000 persones

   

 • 11/01/2011
 • Les Borges Blanques presenta els millors olis de Les Garrigues
 • Les Borges Blanques serà durant tres dies la capital de l'oli verge a Catalunya en la seva tradicional Fira de l'Oli que arriba a la 14ª edició. La convocatòria, programada entre el 21 i 23 de gener, s'ha convertit en el millor aparador de l'oli garriguenc elaborat amb oliva arbequina i en motiu d'activitats diverses com un concurs, jornades tècniques i degustacions gastronòmiques.

   

 • Malgrat que les recents glaçades han fet de les seves, el règim de pluges que hi ha hagut en el conjunt dels dotze mesos i especialment el que s'espera que hi hagi les properes setmanes permet un cert optimisme en relació al nivell de l'oli que tindrem. Com és ben sabut, l'oli de les Garrigues s'elabora amb olives arbequines.

   

  Jaume Fallada també és arbequí, en el sentit de natural d'Arbeca, i ens fa una primera aproximació a com s'encara la temporada: "La collita ha disminuït d'un 30% en relació a la de 2009 però s'ha de precisar que aquest any va ser extraordinari. Malgrat això, la producció d'oli serà similar perquè l'oliva d'enguany està tenint bastant millor rendiment. De totes maneres, el problema del sector no és la quantitat sinó la distribució. Més producció quan la demanda no creix, de poc serveix. O sigui que, quan tinguem el canal Segarra-Garrigues, que permetrà més alta producció, l'única sortida serà l'exportació cosa que ens torna a dur a adoptar fórmules per millorar la comercialització com associar-nos. Nosaltres mateixos ja prediquem amb l'exemple: la nostra cooperativa d'Arbeca forma part d'Agrolés, una cooperativa de segon grau que vol dir que agrupa cooperatives locals. Aquest és el camí".

   

  Amb tot, la fira borgenca, programada entre el 21 i 23 de gener, continua sent un mosaic molt plural dels olis de la comarca que poden tastar-se (a aquest efecte, s'anuncien cerimònies guiades per panells de tast oficials) alhora que també s'oferiran com a ingredient de degustacions gastronòmiques. Paral·lelament, restaurants locals ofereixen menús especials i adients al leit motiv oleícola durant aquests dies; l'acreditat El Carro Blanc confecciona una carta amb olis de tots els molins de les Garrigues. Un dels punts culminants de la fira és un concurs al millor oli, l'atenció de tothom estarà posada en si repetirà victòria o no el campió de les darreres edicions, l'oli ecològic del Molí dels Torms. Però al recinte firal també hi trobarem pa. Concretament, pa de ronyó -perquè en té la forma-, que s'elabora a dues localitats de la comarca i que té en curs, tal com va informar en el seu moment la Gastroteca, la tramitació de ser reconegut com Indicació Geogràfica Protegida.

   

  Un dels estands firals oferirà exemplars del llibre Compra a pagès, que ha publicat per la Direcció General de Comerç recentment, i a d'altres hi haurà productes agroalimentaris de la comarca que apareixen a aquesta guia de distribució gratuïta. Però la programació del certamen no s'acaba aquí: en realitat el visitant podrà fer-hi un munt d'activitats: des de comprar-se un tractor fins a apuntar-se a una cursa atlètica que travessa camps d'oliveres passant per assistir a representacions de teatre i a xerrades sobre mel, vinagre, picapedrers, i qui hi vagi amb bestiar fins i tot podrà beneir-lo, no debades la fira coincideix amb Sant Antoni.

   

  El que en aquesta ocasió no podrà fer-se, però, és anar a l'Espai Macià. Això haurà de deixar-se per la propera escapada a les Borges Blanques (la inauguració està prevista pel mes d'abril). A tall de curiositat, acabarem comentant-vos que anys enrere va comercialitzar-se un oli Macià, atesa l'estreta vinculació del polític català amb aquestes terres. Elies Bosch, de l'Ajuntament de les Borges Blanques, evoca que "va ser amb motiu del 150è aniversari del seu naixement; i mira que aquí tenim una cooperativa que és de tradició carlina i una altra de republicana. Doncs bé, l'oli Macià va fer-lo la cooperativa carlina!". I malgrat l'aparent paradoxa no és res d'estrany atès que, a les Borges, tothom té molt clar que "l'Avi és l'Avi!".

Enllaços:
Municipis: Les Borges Blanques (Garrigues).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.