La Guia de Vins de Catalunya detecta un retorn a les varietats tradicionals

Inici>Notícies >Actualitat >La Guia de Vins de Catalunya detecta un retorn a les varietats tradicionals
1
 • La tercera edició del llibre incorpora un apartat sobre els vins de la Catalunya Nord i un altre sobre els de l'Alguer

   

 • 4/12/2010
 • La Guia de Vins de Catalunya detecta un retorn a les varietats tradicionals
 • La tercera edició de la Guia de Vins de Catalunya es presentarà en societat el pròxim 16 de desembre a través d'una festa que vol reunir els cent vins millor puntuats pel llibre. La publicació, encarregada d'avaluar críticament la producció vinícola catalana, posa de manifest en aquesta última entrega l'aposta d'alguns cellers per recuperar varietats de ceps autòctons.

   

 • Jordi Alcover i Sílvia Naranjo signen aquesta tasca èpica d'avaluació crítica dels nostres vins en tast a cegues. I quan diem nostres ho fem en el sentit complet de la paraula perquè aquesta vegada els vins de la Catalunya Nord també hi són presents. De moment, amb un nombre de referències modest que no arriba al centenar alguns dels quals són qualificats pels autors de la guia com autèntic "patrimoni de la humanitat". Alcover es mostra esperançat a l'hora de valorar la qualitat i identitat dels vins catalans: "Hi ha qui sosté que una denominació d'origen és com un club que fixa les normes i accepta els socis que li sembla en cada moment. Nosaltres no hi estem d'acord. Una DO hauria de ser com un equip que pot tenir jugadors estrangers però està obligat a tenir-ne un 70 o 80 per cent de comunitaris, és a dir, de propis. I és que aquesta és una cultura més que mil·lenària i hi havia un perquè rere el mapa de varietals de cada zona. Si a una comarca s'havia fet sempre garnatxa era perquè després de segles de treball s'havia vist que era la varietal que més bon resultat hi donava".

   

  Els autors afirmen que acabar obrint el pas a la moda forana a les diferents denominacions d'origen catalanes despersonalitza el vi i despista un client que acaba no entenent com és que pot acabar havent-hi un cabernet, un syrah, un merlot i un chardonnay de cada lloc. I hi afegeixen que, a més, aquests tipus de raïm, en ser propis de climes atlàntics, ofereixen un rendiment menor al pagès per la collita i a la fi acaba fent-se sobreexplotació del conreu perquè, si no, els números no surten. "En lloc d'agafar-ne 5.000 kg/Ha, que pagats a 0,30 euros en donen 1.500 euros al pagès, n'agafen com a mínim 12.000 i llavors és quan la qualitat baixa i acabem tenint vins que fan seguidisme de modes de fora i que, damunt, en nou de cada deu casos són clarament pitjors que els vins que es feien abans. Sí que hi ha cabernets de gamma alta, és clar que n'hi ha alguns. Però vist globalment ja em direu quin negoci hem fet com a país, arrencant les vinyes de tota la vida", valora Alcover, que malgrat tot assegura que comença a detectar-se una clara inversió d'aquesta tendència.

   

  La Guia de Vins de Catalunya d'enguany inclou un apartat dedicat als vins de l'Alguer, que l'any 2010 va merèixer edició autònoma en commemoració del cinquantenari del Viatge del Retrobament a la població sarda de parla catalana. I el proper dia 16 de desembre se'n farà presentació oficial a l'Hotel Barceló-Sants, de Barcelona. Durant l'acte hi haurà tast dels cent vins que han obtingut la puntuació més alta per part dels autors. Els guanyadors absoluts han estat Mestres i Torelló, en cava; Orto Vins (Montsant) en vi negre; Mas Candí (Penedès) en vi blanc; i Mas de la Caçadora (Montsant) en vins dolços.

   

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.