La garoina, de menja humil a reclam turístic

Inici>Notícies >Actualitat >La garoina, de menja humil a reclam turístic
1
 • Palafrugell enceta la campanya del seu fruit de mar més característic que es pot menjar a restaurants de la localitat i s'ha convertit en emblema gastronòmic

   

 • 12/01/2011
 • La garoina, de menja humil a reclam turístic
 • La garoinada de Palafrugell, que comença divendres que ve, significa el tret de sortida d'una campanya culinària que els últims anys ha aconseguit convertir la garoina en un dels màxims atractius culinaris de la capital del Baix Empordà. La seva creixent popularitat ha donat lloc a una àmplia oferta de propostes que van des de la seva degustació a restaurants locals fins a estades de cap de setmana.

   

 • Garoines, els palafrullenencs n'havien menjat tota la vida. Però les menjaven d'una altra manera perquè no tenien l'apreciació gastronòmica d'avui dia: ni pensaments, de servir-ne a una taula de restaurant d'alta volada. Era la població de menys poder adquisitiu la que s'atansava a la costa i aconseguia aquest fruit del mar com qui agafa bolets a la muntanya i se'l menjava allà mateix. El que passa és que la garoina no omple. Agrada a qui agrada -millor dit, entusiasma a qui agrada-, però no omple. De manera que el normal era acompanyar el tec informal i col·lectiu amb botifarra negra per anar-ne repartint talls, pa, mantega per sucar-hi, i un porró de vi que passava de mà en mà.

   

  Palafrugell ja fa força temps que va fer exitosa bandera d'aquest producte que li és tan típic; de fet la garoinada d'enguany, que comença el proper divendres 14 de gener, és la vintena. Tot i així, Pep Ferriol, de Pa i Raïm, un dels restaurants del municipi que participen en aquesta campanya i que també inclou els nuclis de Tamariu, Llafranc o Calella, reconeix que "encara hi ha qui ve d'altres comarques i ens pregunta com s'ho ha de menjar o quina part de l'animal és la que es menja. L'amant de la garoina la prefereix sense fer-hi ni afegir-hi res mentre que les persones que no la coneixen i que d'entrada potser els fa mania potser te la demanin cuinada. Nosaltres mateixos, a la carta en tenim de gratinades, però llavors ja és tot una altra cosa, un altre gust".

   

  Els restaurants participants de la garoinada ofereixen menús d'un preu que va dels 40 als 45 euros, que comprenen garoines de primer, un plat de fideus a la cassola com els glossà i immortalitzà Josep Pla, de segon, i el recuit, també típic a l'Empordà, de postres. Paral·lelament, existeix la possibilitat de contractar un paquet de cap de setmana a preu tancat que comprèn també hospedatge, visites turístiques i un souvenir de record valgui la redundància. L'organització, a càrrec de l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell -que inclou els , té molt d'interès a remarcar que la garoina és un bé econòmic, és a dir, un bé escàs i que, per tant, la seva captura està regulada però que la campanya gastronòmica, que va del 14 de gener al 13 de març, és de temporalitat més restrictiva que la pròpia temporada de veda. Narcís Ferrer, gerent de l'Institut, afirma que la Garoinada té una salut envejable i ens apunta alguna clau de l'èxit: "És un esdeveniment esperat per puntual i excepcional en el temps: les garoines no es poden consumir tot l'any. És una campanya que explica el territori: les garoines seguides de plats de cuina tradicional empordanesa. Aquests factors confereixen a la Garoinada un impacte molt important sobre el municipi i han aconseguit canviar els hàbits d'una part important del sector turístic. En dades sempre hem considerat que és un esdeveniment més qualitatiu que quantitatiu. De mitjana aproximadament es serveixen 2.500 dotzenes de garoines amb menú o sense i es venen entre 200-250 paquets de Garoinada, es fan dues sortides de descoberta de l'entorn amb vaixell amb una assistència mitja de 15 persones durant aquests mesos. En definitiva la Garoinada crea fidels que repeteixen dins un segment de públic molt interessant i motivat per la bona gastronomia, i permet a molts establiments d'allargar un mes i mig l'obertura del seu negoci estirant la temporada als deus mesos. És a dir, la Garoinada contribueix decisivament a l'objectiu, tan important, de desestacionalitzar el nostre sector turístic".

  Trobareu la relació sencera d'establiments -i receptes- al web www.garoinada.cat.

   

   

Arxius associats:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.