La Fundació Alícia publica una guia per cuinar sense gluten

Inici>Notícies >Actualitat >La Fundació Alícia publica una guia per cuinar sense gluten
1
Autor: Il·lustració de la guia, adreçada al sector de la restauració (autor: http://fernandezcoca.com/).
 • "Restauració sense gluten" és un manual amb l'objectiu de donar pautes als restaurants per poder atendre els comensals celíacs

   

 • 17/02/2011
 • La Fundació Alícia publica una guia per cuinar sense gluten
 • La Fundació Alícia va rebre temps enrere un requeriment d'aquells que justifiquen la raó de ser de la institució: ajudar a resoldre el problema que se li presenta al celíac quan ha de menjar fora de casa. Aquell requeriment, de l'Associació de Celíacs de Catalunya, ha donat el fruit d'un manual adreçat als restauradors que s'ha presentat recentment a La Pedrera, de Barcelona.

   

 • Es calcula que una de cada cent persones pateix la malatia celíaca en major o menor grau però un 90% no la tenen diagnosticada. Tanmateix, una simple regla de tres ens permet calcular que parlem de moltes persones que tenen intolerància al gluten i ho saben. La dificultat que han de superar a l'hora del menjar té diferents vessants: com saber quins aliments tenen gluten, quins podrien tenir-ne, com estar segurs que la manipulació o elaboració d'un plat no n'ha incorporat. Avui dia la seguretat absoluta a tots aquests respectes és difícil tenir-la i per aquest motiu és tan habitual que el pacient celíac es porti el menjar de casa. La guia "Restauració sense gluten", de la Fundació Alícia, vol ajudar a canviar aquest panorama. Toni Massanés ens explica que la iniciativa també té interès econòmic per al restaurador: "Hem de pensar que el celíac pot anar a un restaurant en grup i, per tant, si l'establiment està preparat per servir plats sense gluten no només guanyarà de client el pacient sinó el grup sencer, que l'escollirà per aquesta raó". Massanés afirma que el celíac "escollirà el restaurant si prèviament s'ha identificat a les guies que, cada cop més, seran electròniques: tu sortiràs del museu tal de la ciutat qual i clicaràs el mòbil per demanar quin restaurant de cuina tradicional et cau a prop i té carta per a celíacs. Posicionar-se en aquestes bases de dades serà fonamental". El director de la fundació assenyala que el treball els ha portat força mesos de feina i que abans de fer-lo es van informar què s'havia fet al respecte. "Ens hem informat de quins països ja havien fet passos importants en aquest camp. Com per exemple Itàlia. Endevineu per què Itàlia? Doncs perquè la cuina italiana, amb la pasta, la pizza, sol tenir molt de gluten; l'efecte de la malaltia es nota més i és per això que tenen molt desenvolupada l'atenció al malalt celíac", afirma.

   

  "Restauració sense gluten" relaciona quins ingredients porten gluten; és el cas de cereals com el blat, el sègol, l'ordi o la civada, però també en tenen les figues seques. La guia relaciona també aquells productes que ens podrien passar per alt que es fan amb gluten, com la cervesa. I finalment es mencionen productes que podria ser que en tinguessin i que, per tant, cal estar amatents a conèixer-ho amb seguretat: aquí hi trobem des dels sucs de fruita industrials fins al curri passant per les conserves de caviar o la llet en pols. En tots aquests casos és especialment important que es vagi imposant la identificació de cada producte sense gluten amb el senyal de l'espiga barrada o de la manera que més oportuna es consideri.

   

  Però no es queda aquí en la simple enumeració de productes, la guia també inclou propostes alternatives d'ingredient sense gluten perquè el celíac pugui consumir un plat que normalment en duu (substituir el cuscús pel mill). O bé el simple suggeriment de prescindir de l'element (del pa a l'amanida Waldorf). I finalment hi ha consells de logística aplicada al propi establiment restaurador: com organitzar la carta, emmagatzemar i manipular sense que hi hagi contaminació creuada, etc. El destinatari final de tot plegat és el restaurant però també la cafeteria, l'hotel, l'escola, el servei de càtering, i la voluntat tant d'Alícia com de l'Associació de Celíacs de Catalunya, que ha participat en la confecció del manual junt amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, de fer la màxima difusió possible de la guia. Objectiu que es traduïrà en tallers i d'altres accions i al qual també vol sumar-se amb aquestes línies la Gastroteca.

   

   

   

Enllaços:
Arxius associats:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.