La castanya catalana reivindica la seva qualitat per fer-se un lloc al mercat

Inici>Notícies >Actualitat >La castanya catalana reivindica la seva qualitat per fer-se un lloc al mercat
1
2
 • Es caracteritza per ser més petita i menys farinosa que les varietats que venen de Galícia o de la Xina i se'n produeixen unes cinc tones l'any

 • 29/09/2010
 • La castanya catalana reivindica la seva qualitat per fer-se un lloc al mercat
 • Les castanyes catalanes comencen a tenir presència al mercat des que una empresa de Viladrau va començar a comercialitzar-ne la seva collita l'any passat. Es tracta de la primera firma d'aquest tipus a Catalunya que aspira a ampliar progressivament el seu mercat i la seva producció que és actualment d'unes cinc tones.

 • Una cosa són les castanyes catalanes i una altra les que es venen a Catalunya i que  procedeixen de Galícia tot i que sovint són importades d'altres països, com ara França, però que es comercialitzen com si fossin gallegues pel prestigi que aquestes han adquirit, o bé també de la Xina. Josep Moreno, un dels tres socis de l'empresa Castanya de Viladrau,  "l'única que existeix a Catalunya dedicada a produir i comercialitzar castanya i, a més, avalada pel nostre registre sanitari -com remarca-", atribueix el nom que s'ha fet la varietat de Galícia "a la seva mida més gran, tot i  que la nostra té molt millor gust a banda de ser menys farinosa i amb una mida perfecta per ser torrada". Moreno explica que els objectius fonamentals de la seva empresa són dos: per una banda, posar en valor la castanya catalana, i per una altra, que, tal com es fa a Portugal i a molts altres llocs, se'n mengi durant tot l'any. "Em fa gràcia que et diguin que quan fa calor no convida a menjar-ne. Ja ho sé que tenim associat comprar la paperina en ple hivern i que, agafant-la, ens escalfem les mans, però castanyes se'n poden menjar sempre", insisteix.

   

  Castanya de Viladrau, que va constituir-se l'any passat, espera que en la pròxima collita, que comença a principis d'octubre i dura unes dues o tres setmanes, poder superar la de l'any anterior en què la producció va situar-se entre les quatre i cinc tones. També malda per la puixança d'un sector en hores baixes per raons com ara la malura de la xancra, que causa estralls en els castanyers, o el desànim de tants propietaris de terres riques en aquests arbres que no hi veuen la punta a esforçar-se gaire a treballar un producte que després l'agafa del terra qualsevol passavolant. Per aconseguir aquest progrés, l'empresa comença per predicar amb l'exemple d'una selecció exigent (la castanya es cull d'immediat, perquè, si no, al cap d'un dia ja hi ha arribat abans un dels dos tipus de cuc que la malmeten), continua per un calibrat -que unifica per mesures, cadascuna de les quals adient a un ús determinat-, i clou amb la conservació del producte i la seva distribució.

   

  La voluntat de Castanya de Viladrau és identificar-se amb el seu logotip tant si la trobem en una fira com si ens la ven el titular d'una concessió territorial. La gamma dels seus productes és àmplia: castanya fresca, deshidratada, en conserva, marron glacé, etc. Les instal·lacions d'aquesta empresa també tenen punt de venda, a banda que poden visitar-se prèvia concertació telefònica de l'anada en cas de fer-se en dia feiner (els caps de setmana no cal perquè sempre és obert). I per cert, ja que hem parlat de fires, la gran festa d'aquest fruit dins el calendari català, la Fira de la Castanya de Viladrau, s'anuncia pel propers 23 i 24 d'octubre. I naturalment que us en donarem notícia aquí a la Gastroteca.cat.

Enllaços:
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.