L'ovella ripollesa i la patata del bufet, catalogats per Slow Food

Inici>Notícies >Actualitat >L'ovella ripollesa i la patata del bufet, catalogats per Slow Food
1
Autor: L'ovella ripollesa és molt apreciada per la gran qualitat de la seva llet (foto: Mas Marcè).
 • S'incorporen al catàleg de races i varietats autòctones que l'organització pretén revaloritzar com a productes d'una excepcional qualitat gastronòmica

   

 • 7/02/2011
 • L'ovella ripollesa i la patata del bufet, catalogats per Slow Food
 • Slow Food, organització que promou el consum de productes locals i l'ús d'aquests entre els restaurants, ha fet públic recentment la incorporació de l'ovella ripollesa i la patata del bufet entre els productes a l'Arca del Gust, una selecció d'aliments d'excel·lència gastronòmica que volen posar en valor.

   

   

   

 • De mica en mica l'Arca del Gust d'Slow Food va començant a presentar un catàleg de productes que fa patxoca alhora i que també fa més fàcil als restaurants que volen portar el seu distintiu assolir el compromís de tenir un mínim de cinc referències d'aquest catàleg dins la carta. Entre les noves incorporacions hi ha la patata del bufet i una de les tres espècies d'ovella genuïnament nostres, l'ovella ripollesa (les altres són l'aranesa i la xisqueta, la gran protagonista de la festa de la Xolla, de Sort). L'ovella ripollesa també té taques negres però no al voltant dels ulls, com passa amb la pallaresa sinó al cap i a les potes. Originària del Ripollès, s'ha estès per d'altres zones prepirinenques per bé que fins a un cert punt: tampoc no és que n'hi hagi tantes; de fet, es podria considerar una espècie en relatiu perill d'extinció. En aquests moments tenim exactament 28 pastors menant-ne ramats que n'hi ha de molt diversa dimensió però que en tot cas ja veiem que no parlem d'una gran cabana.

   

  La progressiva substitució d'aquesta ovella per d'altres d'espècies foranes obeïa a raons de productivitat i no pas a raons qualitatives, segons explica Manel Marcè, de l'empresa Mas Marcè, amb seu a Siurana d'Empordà: "Aquesta ovella produeix de 30 a 40 litres per any quan les empreses lleteres treballen amb espècies que en donen fins a 600. I això què significa? Doncs una cosa evident que perquè a Mas Marcè ens surtin els números hem de vendre la llet a 8 euros el litre. Però és un preu que s'ho val perquè la qualitat d'aquesta llet, que subministrem a restaurants de referència de l'entorn i que nosaltres mateixos també utilitzem per fer el recuit de l'Empordà, com la qualitat de la carn, tant la del lletó, com la del xai de 12 kg, que també les comercialitzem, són excepcionals. I hi ha una lògica rere aquest fet. No és perquè sí: aquesta ovella és d'aquí perquè és on s'hi va adaptar més bé, on va trobar les millors condicions de clima i les pastures que li eren idònies".

   

  Mas Marcè fa producció ecològica i, com a tancament del cercle de sostenibilitat, anuncia que l'envasat dels seus formatges el farà amb llana de la pròpia ovella que ha donat la llet. I com dèiem a l'inici, la incorporació de l'ovella ripollesa dins l'Arca del Gust ha coincidit amb la de la patata del bufet, també d'alta qualitat i baixa productivitat però que tot i així ja se'n conrea amb progressiu èxit d'acceptació a diverses comarques -Osona, Garrotxa, Ripollès, Cerdanya, Urgell i Solsonès-. Per altra banda, Slow Food també ha inclòs en l'Arca del Gust dos productes balears com són: el pebre bord de pebre vermell de Tap de Cortí i el vi negre de Callet.

   

   

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.