Girona vindica la tòfona

Inici>Notícies >Actualitat >Girona vindica la tòfona
1
Autor: Associació d'Hostaleria de Girona
  • Fins al 30 de gener es podran tastar plats elaborats amb aquest tubèrcul a una desena de restaurants gironins amb motiu d'unes jornades gastronòmiques

     

  • 13/01/2011
  • Girona vindica la tòfona
  • Recentment s'ha presentat en societat una nova edició de les Jornades de la Tòfona en un marc incomparable: el taller foneria Joan Ensesa. En essència, la campanya consisteix en què els restaurants integrants del prestigiós col·lectiu Girona Bons Fogons es comprometen a oferir plats amb tòfona aquestes setmanes que n'és temporada alta.

     

  • Que restaurants d'alta volada incloguin tòfona als seus menús és bastant la norma ja que es tracta d'un ingredient gastronòmic força de moda. Anys enrere el foie era obligatori en tot àpat d'alta cuina, ara ho és menys. Després va ser la vieira. Últimament el producte estelar potser sigui la tòfona que, com ja hem explicat a la Gastroteca, en el cas de Catalunya acostuma a concretarse en una varietat, la tuber melanosporum. Les jornades de la tòfona gironines s'han d'entendre, per tant, com un reforçament d'aquesta tendència. Pere Massana, d'un dels establiments participants que porta el seu cognom, ens ho resumeix així: "Som a la campanya com a membres del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons però nosaltres tenim plats de tòfona des d'abans de fer-se la campanya i de crear-se el col·lectiu. És per això que tenim proveïdors que hem anat fent-hi tractes al llarg dels anys. Són ells que vénen i llavors jo escullo quina i quanta tòfona compraré perquè la ratllem a taula en presència del client, i per tant la necessitem d'una certa presència, sense cap defecte i d'un mínim de 70-80 mm de diàmetre".

     

    Massana proposa dos plats amb tòfona: l'arròs melós amb siureny i tòfona; i el parmentier de patata amb ou pochée i tòfona. Cal Ros, un altre dels restaurants gironins integrants de les jornades, ofereix un rostit de tòfona sencera amb cansalada i patates, i una coca amb encenalls de foie i tòfona. El seu cuiner, i en certa manera alma màter de la campanya, Jordi Ribes, utilitza tòfona del Vallès Oriental: "Me la porten dels Cingles d'en Bertí; la veritat és que el producte té cada cop més acceptació, i aquesta campanya ajuda a promocionar-lo més alhora que també a difondre la idea que un plat amb tòfona no té perquè ser car, perquè la seva potència gustativa i olfactiva permet que amb un gramatge de deu grams per plat n'hi hagi suficient i això, traduït en diners, resulta molt assequible". Les Jornades de la Tòfona es perllonguen fins al 30 de gener i cadascun dels restaurants s'hi suma movent-se dins el seu tram de preus normal. Són restaurants gironins però en un ampli sentit que ja permet intuir-lo el nom del gremi d'hostaleria que organitza la campanya: Girona i Radial, o sigui que comprèn un imaginari que arriba fins Caldes de Malavella, Cassà de la Selva o B

     

Municipis: Girona (Catalunya).
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.