Festes tradicionals: Sant Antoni

Inici>Notícies >Actualitat >Festes tradicionals: Sant Antoni
1

 •  

 • Festes tradicionals: Sant Antoni
 • Llonganisses, botifarrons, xulla, espinagades… Temps de foguerons i torrades als carrers de les Illes Balears, arriba Sant Antoni i Sant Sebastià.

 • A mitjan gener, arreu de molts de pobles de les Illes es celebra la festivitat de Sant Antoni. A Mallorca, els foguerons, les ximbombes, les gloses, els dimonis i com no els botifarrons, les llonganisses i altres productes càrnics són els protagonistes de la revetlla de Sant Antoni, dia 16 de gener.

  A Menorca dia 17 de gener es celebra la diada del poble menorquí, commemorant l’entrada a Ciutadella del Rei Alfons l’any 1287, fet que representa el final de la Menorca musulmana i la incorporació de l’illa a la Corona d’Aragó.

  A Eivissa, Sant Antoni de Portmany celebra la seva festivitat amb nombrosos actes i torrades populars.

  Tal vegada Sa Pobla, Manacor i Artà, són els pobles de l’Illa de Mallorca on la festa de Sant Antoni és la més sentida i estimada, així i tot, són tots els mallorquins els qui gaudeixen d’aquesta festivitat. La majoria dels pobles de Mallorca i alguns de Menorca i Eivissa converteixen la nit del 16 de gener en una nit pràcticament màgica on la gent surt al carrer i al voltant els foguerons, canta gloses, toca la ximbomba, i gaudeix dels productes típics de l’època, els botifarrons, les llonganisses, el llom i la xulla, etc. I com no, l’espinagada de Sa Pobla.

  Sant Antoni visqué entre els segles III i IV. De jove va donar tot el que tenia als pobres i durant tota la vida hagué de suportar les temptacions del dimoni. A la revetlla de Sant Antoni s’encenen els foguerons com a una mena de ritus que propicia la fecunditat del bestiar i dels conreus associats als períodes solsticials amb la voluntat d’afavorir la continuïtat dels cicles solars i, doncs, de la vida. És per això que a molts de pobles mediterranis, es celebra l’inici de la recuperació del llum solar després de mesos de foscor creixent.

  Sens dubte, Sant Antoni s’ha convertit en la festivitat més important de l’hivern. Així cada any, es veu com augmenta la participació dels ciutadans en aquestes festes.

  No podem acabar però, sense parlar de Sant Sebastià. Tot i que la revetlla de Sant Sebastià es celebra a diferents pobles de Mallorca, la festa més grossa és la que es celebra a Palma, ja que és el seu Sant Patró. Dia 19 al vespre es celebra amb una revetlla multitudinària i els indispensables foguerons, torrada de carn, llonganissa i botifarrons. L’endemà, diada de Sant Sebastià la festivitat té el seu moment més solemne amb l’ofici que es celebra a la Seu.

   

Municipis: Illes Balears.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.