Es reclamen mesures per aconseguir una pesca sostenible en el mar Balear

Inici>Notícies >Actualitat >Es reclamen mesures per aconseguir una pesca sostenible en el mar Balear
1
 • Oceana reclama mesures per aconseguir una pesca més sostenible al mar balear.

 • 15/02/2011
 • Es reclamen mesures per aconseguir una pesca sostenible en el mar Balear
 • Oceana després de la publicació del darrer informe de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) que posa de manifest que la zona marítima propera a Balears és la quarta regió d'Europa amb una major proporció de recursos pesquers sobreexplotats, per darrera del mar Adriàtic, l'Egeu i el golf de Lleó.

 • Entre aquestes mesures, l'organització ha demanat que es restringeixi la pesca d'arrossagament en zones molt concretes i que es reguli de forma més estricta l'ús del palangre de superfície i del cèrcol.

  D'altra banda, Oceana s'ha mostrat a favor de promoure la pesca artesanal tradicional, ja que produeix menor impacte negatiu que la industrial, genera més llocs de treball i resulta més eficient energèticament.

  L'organització conservacionista va assenyalar que la principal causa de la sobreexplotació dels recursos del mar balear és la pesca industrial, "amb una capacitat extractiva desmesurada i sistemes de recollida agressius i poc selectius".

  Balears, tot i caracteritzar-se per una pesca d'arts menors, també compta amb una flota important de pesca d'arrossegament composta per unes 50 embarcacions, que es troben principalment a Mallorca.

  Segons Oceana, aquest tipus de pesca arrossega unes xarxes pel fons marí amb l'ajuda d'unes portes i cadenes pesades. Es tracta d'un tècnica que "genera un impacte important, tant pel que fa a la destrucció d'hàbitats marins com pel nombre elevat de captures acompanyants que, com normalment no són comercialment rendibles, la majoria es tornen al mar i mortes".

  A la flota balear d'arrossegament se sumen altres 40 embarcacions de la Península amb autorització per pescar en aigües d'Eivissa i Formentera.

  Segons la Comissió General de Pesca del Mediterrani, totes les espècies objecte de la pesca d'arrossegament que s'han avaluat el 2010 al mar de les Balears es troben en estat de sobreexplotació, com són el lluç, el moll de roca, el moll de fang, l'escarmalà,la gamba vermella i la gamba blanca.

  Així mateix, també es troben sobreexplotades altres espècies objecte d'altres arts de pesca industrial, d'encerclament i de palangre de superfície com són la sardina, l'anxova, l'emperador i la tonyina.

  "Totes aquestes dades posen de manifest la importància que es produeixi un canvi en el model pesquer actual de les Balears", segon va afirmar el director executiu d'Oceana, Xavier Pastor.

  Finalment, Oceana va afegir que encara que la pesca recreativa no ha estat objecte d'estudi en l'anàlisi de l'EEA, aquesta activitat se suma als problemes causats per la pesca professional.

  S'estima que a les captures d'aquesta útltima s'ha d'afegirun 25% procedent de la pesca recreativa.

   

  Font: Balears News

Enllaços:
Municipis: Illes Balears.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.