Entrevista a Jaume Solé, guanyador del Concurs de cultivadors de calçots de Valls

Inici>Notícies >Actualitat >Entrevista a Jaume Solé, guanyador del Concurs de cultivadors de calçots de Valls
1
2
 • "El secret dels millors calçots és treballar molt i tenir un clima i una terra òptims"

   

 • 01/02/2011
 • Entrevista a Jaume Solé, guanyador del Concurs de cultivadors de calçots de Valls
 • Solé, productor de la Joncosa del Montmell, ens descobreix el secret dels seus calçots gràcies als quals ha aconseguit guanyar vàries vegades el concurs de la calçotada de Valls. Afirma que cada vegada més gent valora el distintiu de la IGP calçot de Valls i aposta per la venda directa com la millor manera per fer-lo arribar al consumidor.

   

 • .- Què representa per a vostè haver guanyat el concurs de cultivadors de calçots de Valls?

  Un premi sempre és un reconeixement a la feina ben feta, i això esperona. Avui dia hi ha molta gent que té coneixements en calçots, en cultiva i hi ha molta competència, per tant, com a cultivador i amant dels calçots em reconforta molt.

   

  .- Què diferencia els calçots de Valls de la resta?

  El calçot de Valls és originari del territori i característic de les zones de l'Alt Camp, el Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès des dels seus inicis. Tant per les condicions de la terra com per les climàtiques, el seu cultiu és idoni en aquesta àrea. També cal dir que la IGP conserva les condicions de conreu tradicionals, per tant, les cinc zones són les que poden adquirir el distintiu. Aquí fem una selecció natural i cuidem el seu cultiu i és una pràctica fruit de molts anys d'experiència.

   

  .- Perquè el calçot és una especialitat de Valls?

  Perquè és on neix, tot i que amb els anys s'ha anat estenent a tot l'Estat, però és aquí on el segle passat un agricultor va descobrir el calçot que mengem avui dia.

   

  .- Com es cultiven els millors calçots?

  El calçot no és res més que una ceba, però cultivada d'una manera diferent i especial. Per tant, a l'agost es planta una ceba i s'espera que comenci a grillar. Aquests grills un cop surten s'han d'anar "calçant", d'aquí ve el nom que se li dóna "calçot", que significa acostar-hi la terra, per tant, el vas cobrint obligant-lo a créixer longitudinalment. El motiu bàsicament és perquè el calçot creixi amb aquesta forma, ja que si fos rodó i no estirat i prim com els que tenim, no ens els podríem menjar.

   

  .- Quin és el secret per cultivar els millors calçots?

  Suposo que treballar molt, però arribo a la conclusió que el calçot del Montmell té la sort de tenir unes condicions climàtiques, de la terra, l'aigua i el sol, òptimes per poder-se conrear. També és bàsic comptar amb una bona ceba, i aquí, gràcies a aquests condicionants podem tenir un producte de qualitat.

   

  .- Quin és el millor menú per menjar calçots?

  La típica calçotada és amb salsa romesco, la manera tradicional de menjar calçots, sucant-los a la salsa i alçant el braç per menjar-se'ls. De tota manera, tot depèn de la nostra inventiva. Jo recomano menjar-se'ls amb un bon raig d'oli d'oliva verge i sal maldon per poder assaborir-lo en la seva totalitat, sense cap gust afegit, però es pot menjar com es vulgui. Hi ha gent que també l'arrebossa, d'altres que en fan receptes, és a dir que es pot fer de 1.000 maneres diferents.

   

  .- Creu que es valora prou el distintiu d'IGP per part del consumidor?

  Com en tot a la vida, hi ha de tot, i com més entesa és la gent, més es valora el producte. Pot haver-hi gent que no li dóna importància i que realment el que busca és el millor preu, i gent conscienciada i amb una gran sensibilitat pels conreus ecològics. Aquests últims no només valoren el distintiu sinó tot el conjunt de la tasca del productor. I per sort, s'ha de reconèixer, cada vegada hi ha més gent conscienciada.

   

  .- Quan li pot costar a una persona fer una calçotada?

  Hi ha un ventall molt ampli, però bàsicament depèn de si es fa en un restaurant o bé a nivell particular. Als restaurants et pot costar entre 30 i 40 euros, com a calçotada completa, amb mongetes, carn a la brasa, carxofes, vi i cava. A nivell particular pots trobar calçots a bon preu, uns 0,12 euros/unitat, com és els que jo venc, i es calcula entre 15 i 20 calçots per cap, per tant, no és massa car.

   

  .- Com a agricultor, dins la seva producció, quin espai ocupen els calçots?

  Històricament m'he dedicat al conreu de la vinya però degut a situacions diverses vaig començar a cultivar calçots també. La meva producció és d'entre 40.000 i 50.000 unitats/campanya. Per tant, la meva producció és poca, però els dedico molta cura i busco la millor qualitat, un objectiu que primo abans que la quantitat.

   

  .- Vostè fa venda directa o també distribueix a comerços?

  Bàsicament em dedico a la venda al detall al particular, per tant, a la venda directa a la Joncosa del Montmell. Però normalment es pacte amb el client, si se li porta a casa o ho ve a buscar. La venda directa és un benefici comú perquè jo m'estalvio pagar l'intermediari que ho distribueixi o comercialitzi, i al client li puc ajustar una mica més el preu del calçot.

   

  .- La calçotada de Valls podem dir que és la més gran de Catalunya?

  Jo crec que sí. El fet de que sigui ciutat d'origen fa que la converteixi en la més important, com també en el tret de sortida per totes les calçotades. Hi ha molts pobles i ciutats que esperen l'inici de la calçotada de Valls per començar les seves festes. També s'ha de tenir en compte que som, probablement, la ciutat que més consumim calçots durant la festa, calculo uns 100.000 calçots. A part d'això, també aplega públic adult i familiar que van a passar-hi el dia, hi ha concursos, es pot veure com es couen i sobretot la tasca final, que és degustar-los.

   

  .- Vostè creu que la calçotada és la tradició gastronòmica més estesa a Catalunya?

  Potser sí, però cada territori defensarà els seus productes. Tot i això, s'ha de dir que les calçotades són una menja molt social, a peu dret, i propicia establir el diàleg, divertir-se i té un punt informal. El fet de que normalment es faci a l'exterior també fa que es gaudeixi de la natura i sempre s'intenta buscar-hi un espai.

   

  .- Des de la seva experiència en el sector, com veu la situació actual dels productors de calçots?

  Tot el que és sector primari i agricultura està molt tocat. El calçot ha tingut moments de tot, però el fet d'expandir-se per tot l'Estat i ampliar mercat ha donat oxigen als productors. No podem parlar d'una situació òptima per viure dels calçots, però la seva expansió ens ha ajudat. Ara la gent s'ho pensa dues vegades abans de fer una calçotada, tot i que els preus tampoc són alts.

   

Municipis: Valls (Alt Camp).
Comentaris rebuts (1)
 • Calçots
 • 25/10/2012 a les 19:08 pm (Europe/Berlin +02:00)
 • "Els millors calçots, amb tants premis que n\'obté. Felicitats!!!"
  • La seva puntuació
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.