El Maresme ens torna a temptar amb el seu pèsol

Inici>Notícies >Actualitat >El Maresme ens torna a temptar amb el seu pèsol
1
Autor: Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme
 • Comencen les jornades gastronòmiques que una dotzena llarga de municipis dediquen al preuat llegum

   

 • 11/03/2011
 • El Maresme ens torna a temptar amb el seu pèsol
 • Jornades gastronòmiques per celebrar l'entrada en temporada d'algun producte local se n'organitzen a tot el país. Però potser a cap altra comarca se'n fan tantes com al Maresme. I una de les estelars, "La cuina del pèsol del Maresme", toca ara: des de l'11 de març fins al 3 de maig.

   

 • El Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona Maresme, entitat organitzadora juntament amb el Consell Comarcal que hi ha col·laborat en el marc delprojecte "Productes de la terra-Artesania Alimentària", ens fa una primera valoració de la dimensió que està prenent aquesta campanya: "Hi ha hagut un augment considerable de participació de municipis al respecte de l'any passat i per tant de restaurants de la comarca: s'ha passat de cinc municipis a una dotzena llarga amb la qual cosa no només es consolida la iniciativa sinó que creix i força". L'opuscle de promoció, a més de la relació de productors de pèsols del Maresme, indica les cooperatives on el consumidor pot trobar venda directa del product amb l'objectiu de promoure el consum d'aquest llegum i també inclou un seguit de receptes (que, com a novetat, es proposen harmonitzacions amb vins de la DO Alella). I naturalment no hi falten els menús que han preparat els restaurants, on el pèsol és l' ingredient fonamental, ni les activitats que s'organitzen a cada localitat concreta -com ara la Pesolada de Caldes d'Estrac, les Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Pèsol de Sant Cebrià de Vallalta-. Altres localitats on també s'han programat activitats són Sant Pol de Mar, Mataró, Vilassar de Dalt, Cabrera de Mar, Cabrils, Argentona, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Munt, Vilassar de Mar i Sant Andreu de Llavaneres (on el pèsol té marca de garantia que l'acredita).

   

  La Gastroteca ha fet una petita enquesta entre productors de pèsol del Maresme que, recordem-ho, comprèn tant el de floreta com el garrofal, per saber com ha anat la temporada. D'entrada, Joaquim Ginesta, pagès de Calella, ens matisa la pregunta: "Més que com ha anat la temporada, us puc dir com està anant perquè no l'hem acabada. De moment, podem dir que va acceptablement bé tant en quantitat com en qualitat malgrat la gelada de gener que, en el meu cas, gràcies a la protecció dels conreus amb teles acríliques em va significar perdre només un 30% de la collita". Ginesta ens ha comentat, esperançat, l'obertura d'una línia de comercialització a l'estranger: proveeix un restaurant de Nantes, amb una estrella Michelin. Llorenç Gómez Marré, d'Horta Marré, a Sant Andreu de Llavaneres, també es mostra prudentment optimista: "La quantitat de pèsol és acceptable, i la qualitat, de moment, també: estan sortint-nos prou dolços. El preu ja és un altre tema perquè aquí el problema és més la crisi econòmica que el clima: pèsols que un parell d'anys enrere els venies a nou euros el quilo, comptant la beina, clar, ara els col·loques a set". Entre els clients preferents d'aquests pagesos hi ha els grans restaurants maresmencs, inclòs el Sant Pau, de Sant Pol de Mar, de la cuinera més reconeguda de tot el món: Carme Ruscalleda. Però trobareu totes les dades de "La cuina del pèsol al Maresme" en l'opuscle oficial -que us podeu descarregar en aquesta notícia- perquè és tan complet que poca cosa més podem afegir-hi, llevat de recomanar-lo: el llistat de productors, festes i restaurants adherits localitat per localitat; el clou un breu recordatori de punts d'interès per al visitant que s'hi hagi atansat. I és que no només de pa, ni de pèsol, encara que sigui tan bo com aquest, viu l'home.

   

   

   

Arxius associats:
Municipis: Maresme (Barcelona).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.