El gall, protagonista de les fires prèvies a Nadal

Inici>Notícies >Actualitat >El gall, protagonista de les fires prèvies a Nadal
1
Autor: El pollastre del Prat és junt amb el gall del Penedès un dels avirams més valorats a Catalunya.
 • El Gall del Penedès i el Pollastre i Capó del Prat són animals molt valorats de cara als àpats nadalencs per la qualitat de la seva carn

   

 • 4/12/2010
 • El gall, protagonista de les fires prèvies a Nadal
 • Gall i gallina se'n pot menjar tot l'any però és ara que es fa per imperatiu de tradició i també perquè som més a taula i, per tant, en resulta més idònia la seva preparació. I ara tenim al nostre país dues importants fires dedicades a espècies de gall autòctones on en podem fer provisió: una al Prat del Llobregat i l'altra a Vilafranca del Penedès.

   

 • Dins l'extensa programació d'actes de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, crida poderosament l'atenció un concurs de truites que sembla un contrasentit en una fira dedicada als galls. Victòria Claver, del Patronat de Turisme de la capital penedesenca, ens ho aclareix: "Aquesta fira és antiquíssima, i n'hi diem del gall des de sempre perquè ara ve Nadal i per tant matarem el gall, però lògicament l'espècie autòctona comprèn tant el gall com la gallina que és fa servir sobretot com a ponedora". L'ou de la gallina negra del Penedès, de color marró intens i que es coneix com a ou ros del Penedès, és molt apreciat, com també passa amb la carn del gall d'aquesta espècie que és una de les quatre d'autòctones que en tenim a Catalunya. Les altres tres són el Pollastre i Capó del Prat, que compta amb una IGP; la raça Empordà i la raça Flor d'Ametller. I justament enguany el certamen de Vilafranca, que convoca pels volts de les 40.000 persones vingudes de tot Catalunya, anuncia una exposició d'aquesta diversitat de races com a fet novedós dins un certamen que durant els dies 18 i 19 de desembre contempla també una mostra de cuina d'aviram, acompanyada d'una altra de vins de la comarca, que es complementa durant la setmana a diversos restaurants de la capital amb menús especials centrats en aquest producte de referència dins la gastronomia local. Producte que també podrà comprar-se a la fira per cuinar-lo a casa: hi ha servei de sacrifici i plomatge d'aviram. Tot i que aquesta no és l'única possibilitat del visitant per firar-se: hi ha d'altres temptacions en forma de garlanda -tortell típic d'hivern-, carquinyolis, vins, etc.

   

  La raó d'immediatesa nadalenca, com és lògic, duu a fer coincidir bastant en el calendari la trobada vilafranquina amb la de l'altra gran cita catalana dedicada al gall, concretament dedicada a una altra de les quatre races esmentades abans: el Pollastre del Prat del Llobregat. És la Fira Avícola de la Raça Prat que es fa la setmana abans: dies 10, 11 i 12 de desembre. També amb venda, tastos i activitats paral·leles, el certamen baixllobregatí aprofita per promocionar altres riqueses gormandes del territori -per exemple, la carxofa-, i l'han precedit unes jornades dedicades a aquest producte, un dels ponents n'ha estat el polifacètic cuiner i gastrònom Pep Nogué: "Sí, jo he intervingut en la jornada tècnica. Bàsicament el que he defensat és que aquest aviram, com també el del Penedès, que és bastant similar, potser resulti una mica més costós però no més car. Perquè que una cosa costi més diners no significa que sigui més cara. Depèn del que t'aporti. I aquesta carn, d'un animal de 160 dies, aporta més i millors proteïnes que la del pollastre de 30 dies que es consumeix habitualment. No cal menjar proteïna animal cada dia. Mengem-ne menys, i mengem-la millor. Aquest és el meu consell".

   

   

Enllaços:
Municipis: Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), El Prat de Llobregat (Baix Llobregat).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.