Pèsol de Llavaneres

Inici>Productes >Pèsol de Llavaneres

Pèsol de Llavaneres

Les primeres notícies precises sobre el pèsol a Llavaneres daten del segle XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre "Diario de los viajes y hechos en Cataluña", la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialització a Barcelona. Les referències a aquesta lleguminosa perduren durant els segles XIX i XX i, fins i tot, gràcies a unes produccions importants, s'exportava a França durant els anys trenta.

  • Pèsol de Llavaneres
1
Autor: Antoni Graupera
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

A Llavaneres es conrea l'anomenat pèsol garrofal, la presència d'una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la gran dolçor. Les tavelles contenen entre 4 i 10 pèsols, lleugerament més petits que els convencionals. Es sembra cap al mes d'octubre en terrenys silicis i arenosos. La llavor que es fa servir la produeixen els mateixos pagesos de la vila. La recepta més popular a la comarca que es prepara amb aquests pèsols són els pèsols ofegats, tot i que ofereixen un ampli ventall d'adaptacions a la cuina.

Categoria: Arròs, cereals i llegums.
Propi de: Sant Andreu de Llavaneres
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
marabrmai
Informació complementària:

Els pèsols de Llavaneres es comercialitzen principalment per mitjà de la venda directa i en botigues petites de la vila.

Atributs i propietats nutricionals:

El pèsol, com la resta de llegums, és un aliment que conté principalment hidrats de carboni complexes. A més, aporten una quantitat important de proteïnes que, tot i ser d'un valor biològic inferior, si es combinen amb cereals s'obté una proteïna d'elevada qualitat. També cal destacar el seu contingut en fibra, que millora el restrenyiment, disminueix el risc de càncer d'origen gastrointestinal i afavoreix la sacietat.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.