Generalitat de Catalunya.
Avís legal |Afegir a favorits | Recomanar a un amic





Les característiques dels sòls, l'orografia accidentada, les precipitacions irregulars i l'elevada edat de les oliveres mallorquines en determinen una reduïda producció d'oliva apta per a l'elaboració d'oli de qualitat. En la denominació d'origen "Oli de Mallorca" poden diferenciar-se dos tipus d'oli en funció del moment de collita. Un primer tipus d'oli anomenat afruitat, s'obté a partir d'olives verdes i sanes. Organolèpticament es caracteritza per una aroma que reflecteix aquesta situació i en el perfil sensorial de la qual apareixen els atributs amarg i picant, així com un color groc-verdós. El segon tipus d'oli denominat dolç, s'obté majoritàriament d'olives madures. La seva característica més excel·lent és la seva dolçor o suavitat, sent els atributs d'amargor i picant pràcticament absents. El color d'aquest tipus d'oli va del groc palla al groc or.
gen | feb | mar | abr | mai | jun | jul | ago | set | oct | nov | des |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Els envasos amb els que es comercialitza l'oli d'oliva emparat per la denominació d'origen van proveïts d'un precinte de garantia o contraetiqueta del Consell Regulador, numerat i expedit per aquest. A les etiquetes pròpies de les firmes elaboradores, que s'utilitzin en els olis emparats, figura obligatòriament i de forma destacada, el número de registre de la denominació d'origen, a més de les dades que, amb caràcter general, es determinen en la legislació vigent.
L'oli d'oliva verge extra de Mallorca és un aliment format per dues fraccions: Una oliosa o saponificable (99.8%) formada principalment per àcids grassos monoinsaturats (75.4%, principalment àcid oleic), saturats (14.8%, principalment palmític) i poliinsaturats (9.8%, principalment àcid linoleic, que és un àcid gras omega-6, essencial per a l'organisme), que confereix a l'oli d'oliva el seu elevat contingut energètic (899 kcal/100 g). La segona fracció insaponificable (0.1%) és la responsable de les característiques organolèptiques de l'oli d'oliva verge extra (olor, sabor) i dels seus efectes beneficiosos per a la salut. Dins d'aquesta fracció insaponificable s'hi trobaran els composts antioxidants fitosterols (200 mg/100 g), vitamina E (5.1 mg/ 100 g) i polifenols (40 mg/100 g). En refinar-se, l'oli d'oliva perdrà la fracció insaponificable. Per tant, només l'oli d'oliva verge extra té les importants propietats beneficioses per a la salut.