Mel

Mel

La mel és una substància natural dolça produïda per les abelles mel•líferes (Apis mellifera) a partir del nèctar de les plantes, de secrecions de parts vives de les plantes o d’excrecions d’insectes xucladors, que les abelles recol•lecten i transformen combinant-les amb substàncies específiques pròpies, dipositen, deshidraten, emmagatzemen i deixen a les arnes per tal que maduri.

  • Mel
1

La mel que més correntment es troba al mercat és centrifugada, filtrada i depurada. La que ha sofert menys processos es torna espessa de forma natural; per liquar-la cal escalfar-la posant-la al bany maria. En els seus orígens, era un producte al qual hom atorgava valors sagrats i màgics. A diferència del sucre de canya, que fermenta, la mel es conserva; es considera fins i tot antisèptica, tonificant, febrífuga, sedant, aperitiva, expectorant. A Occident fou l’únic edulcorant conegut fins a l'arribada del sucre, aportat pels àrabs.

La mel es fa servir principalment en pastisseria, com a acompanyament del pa i torrades en esmorzars i berenars, i com a additiu de begudes, per exemple el te. Atès que és rica en sucres com la fructosa, la mel és higroscòpica (absorbeix la humitat de l'aire) cosa que fa que el pa i els pastissos s'endureixin més lentament si n'hi posem una mica. També pot arribar a ser un element imprescindible en una cuina sana i imaginativa. I és que la mel no només endolceix les postres, també participa a la cuina com a ingredient en diverses receptes: amb carn, en amanides, en salses d'acompanyament, etc.

Categoria: Xocolata i dolços.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es sol comercialitzar en pots de vidre de diverses mides.

Atributs i propietats nutricionals:

Elaborada per les abelles, és un aliment molt energètic ja que la seva composició és bàsicament  sucre (més del 60%), principalment  fructosa  i glucosa. Conté també altres hidrats de carboni, enzims, aminoàcids, àcids orgànics, minerals, substancies aromàtiques, pigments, ceres, polifenols, etc que li confereixen els diferents aromes, sabors i propietats beneficioses.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.