Mató ecològic

Inici>Productes >Mató ecològic

Mató ecològic

El mató és un formatge fresc antic i tradicional, originari de la Catalunya central i vella, que compta amb elaboradors ecològics en els darrers anys.

  • Mató ecològic
  • Mató ecològic
1
2
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • Productes CCPAE
    • Productes CCPAE

S'elabora amb llet pasteuritzada ecològica de cabra, vaca o ovella. En el procés tradicional s'usa herbacol per coagular la llet o àcids orgànics (suc de llimona o àcid cítric; vinagre o àcid acètic, entre altres). Actualment és habitual que s'elabori amb clorur càlcic a una temperatura de 65 a 80º C, o amb quall a una temperatura de 35-40ºC. Amb clorur, es recull el precipitat que flocula en el xerigot i s'emmotlla. Amb quall, cal tallar la quallada i emmotllar-la. En ambdós casos es pot deixar escorrer dins del motllo, o altres sistemes, fins a deixar un mató amb la textura desitjada. Es refrigera a 4ºC, sinó es torna agre, i es conserva aproximadament uns vuit dies. Abans de menjar-lo cal treure'l fora de la nevera, fins que arribi a uns 15ºC.

És un formatge de textura suau i flonja, sense sal i té un grust dolcenc i lletós.  A més del tradicional mel i mató, pot acompanyar-se de melmelades, altres acompanyants dolços i, sobretot, per usar a la cuina en pastisseria o amanides.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es comercialitza en establiments especialitzats.

Atributs i propietats nutricionals:

Derivat làctic obtingut del sèrum de la llet, d’un sabor molt suau i delicat. Conté quatre vegades més proteïnes que la llet i a més a més són de major valor biològic que les que contenen altres aliments làctics. Aporta molt pocs greixos (quatre vegades menys que el formatge fresc) i això el fa útil per a les persones que han de reduir el seu pes o controlar el consum de greixos. És un aliment de fàcil digestió i per tant també és ideal per als qui tenen l’estómac delicat. Tot i que aporta la meitat de calci que la llet destaca pel seu contingut en vitamina B1, B2 i àcid fòlic.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.