Mató

Mató

El mató és un formatge fresc antic i tradicional, originari de la Catalunya central i vella, elaborat amb llet de vaca, cabra o ovella, obtingut per la coagulació de la llet amb quall, o per la precipitació de les seves proteïnes amb clorur càlcic, gairebé sempre partint de llet pasteuritzada.

  • Mató
  • Mató
1
2
Veure vídeo
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

S'elabora amb llet pasteuritzada. En el procés tradicional s'usa herbacol per coagular la llet o àcids orgànics (suc de llimona o àcid cítric; vinagre o àcid acètic, entre altres). Actualment és habitual que s'elabori amb clorur càlcic a una temperatura de 65 a 80º C, o amb quall a una temperatura de 35-40ºC. Amb clorur, es recull el precipitat que flocula en el xerigot i s'emmotlla. Amb quall, cal tallar la quallada i emmotllar-la. En ambdós casos es pot deixar escorrer dins del motllo, o altres sistemes, fins a deixar un mató amb la textura desitjada. Es refrigera a 4ºC, sinó es torna agre, i es conserva aproximadament uns vuit dies. Abans de menjar-lo cal treure'l fora de la nevera, fins que arribi a uns 15ºC.

És un formatge de textura suau i flonja, sense sal i té un grust dolcenc i lletós.  A més del tradicional mel i mató, pot acompanyar-se de melmelades, altres acompanyants dolços i, sobretot, per usar a la cuina en pastisseria o amanides.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Informació complementària:

Es comercialitza a gairebé totes les formatgeries del país i en altres tipus d'establiments.

Atributs i propietats nutricionals:

Derivat làctic obtingut del sèrum de la llet, d'un sabor molt suau i delicat. Conté quatre vegades més proteïnes que la llet i a més a més són de major valor biològic que les que contenen altres aliments làctics. Aporta molt pocs greixos (quatre vegades menys que el formatge fresc) i això el fa útil per a les persones que han de reduir el seu pes o controlar el consum de greixos. És un aliment de fàcil digestió i per tant també és ideal per als qui tenen l'estómac delicat. Tot i que aporta la meitat de calci que la llet destaca pel seu contingut en vitamina B1, B2 i àcid fòlic.

Enllaços:
Comentaris rebuts (2)
  • daniel
  • 09/10/2009 a les 17:52 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "perteuritzeu llet de vaca per altres productos d'explotacion de llet de vaca.
    jo estic buscant algú que em faigi aquest proces.
    DANIEL MASÓ
    625 699 991
    danielmaso@hotmail.es
    "
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • lina
  • 29/08/2009 a les 23:11 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "M'interessa molt saber si teniu mató de cabra 0% grassa i sense lactosa. Es per una persona malalta que li han recomanat, agraïría si es possible saber on trobar-ne. Merci."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.