Llampuga

Inici>Productes >Llampuga

Llampuga

Aquest peix essencialment es pesca a Mallorca i es realitza amb els llaüts, embarcacions que constitueixen la flota d'arts menors.  Els ports que més es dediquen a la seva pesca són els de Sóller i Pollença a la costa de Tramuntana, el d'Andratx, al Sud de l'illa i els de Porto Colom, Cala Figuera i Cala Rajada, a la costa de Llevant

  • Llampuga
  • Llampuga
1
2
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals

La Llampuga -Coryphaena hippurus- és un peix pelàgic que prefereix les aigües càlides. Té el cos molt allargat i comprimit, amb l'aleta caudal profundament enforquillada i la dorsal molt llarga. La part dorsal és de color metàl·lic virat verdós, la ventral és blanquinosa i els costats són argentats amb reflexos grocs o daurats amb nombrosos punts obscurs. Un cop ha mort l'animal, aquesta coloració s'esvaeix. A l'àrea de la Mediterrània els exemplats més grossos no solen superar els 15 kg.

La seva carn és saborosa i de gust intens i característic. La millor manera de cuinar-lo és a la planxa, escabatxades i també fregides en oli d'oliva acompanyades de pebres fregits o de tumbet.

Categoria: Peix i marisc.
Propi de: Mallorca
Informació complementària:

La pesca de la llampuga és estacional, per això el seu consum és majoritàriament a finals d'estiu.

Atributs i propietats nutricionals:

La llampuga és un peix blau i, com a tal, ric en greixos (aproximadament un 7%) i, per tant, és dels peixos que més calories aporta (140 kcal/100 g). Són aquests greixos els que donen a la seva carn una coloració més fosca o "blava". La llampuga és una bona font de proteïnes d'alt valor biològic (similar a la carn i a l'ou), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi, calci, potassi i seleni). Aporta gran quantitat de vitamines necessàries per al creixement i el funcionament del sistema nerviós, entre elles les vitamines A, D, E i B12. Però la seva principal aportació es troba als seus greixos, que són insaturats, i per tant,cardiosaludables, i en una elevada proporció són àcids grassos omega-3, bons per al creixement, maduració i renovació de cervell i retina, reducció en el nivell sanguini de triglicèrids, disminució de pressió arterial i de colesterol total, elevació del colesterol HDL, retard en l'aparició de la diabetes mellitus de l'adult, etc.

Comentaris rebuts (0)
Territoris d'on és propi
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Mallorca
On tastar-lo
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.