Galera

Galera, galiota, gamba imperial

La pesca comercial de la galera, Squilla mantis, es desenvolupa en el Mediterrani a les proximitats de la desembocadura dels rius més importants. En podem trobar per tota la costa catalana tot i que destaquen per la seva qualitat els exemplars de la zona del Delta de l’Ebre.

  • Galera
  • Galera
1
2
Autor: gastroteca.cat

La galera és una exel•lent font de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals. A diferència d’altres crustacis la galera és baixa en calories i de fàcil digestió. La seva carn és fina i gustosa, la qual cosa en facilita la seva preparació. Es pot preparar bullida en aigua salada o a la planxa, amb una mica de sal i un bon oli d’oliva, és ideal per fer-ne sopes o fumets per a l’elaboració d’arrossos o altres guisats.

A la zona del Delta de l’Ebre és on se’n pesca més quantitat de la costa catalana. La talla mitjana dels exemplars a Catalunya és de CL=29-30 mm. Al gener és quan les galeres es troben més plenes de carn i ous, tot i que en podem trobar a les llotges i peixateries des de l’hivern fins la primavera.

Categoria: Peix i marisc.
Propi de: Baix Ebre, Montsià
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfeb
Informació complementària:

Es comercialitza fresca en mercats i peixateries d'arreu de Catalunya, sobretot en les zones properes als punts de producció.

Atributs i propietats nutricionals:

És un crustaci de la costa mediterrània que conté un 20% de proteïnes d'alta qualitat. És de baix contingut en calories a causa que el 78% del seu pes és aigua i la seva aportació en greixos és molt baixa, inferior al 2%, tot i que, com la resta de crustacis, té un elevat contingut en colesterol  És rica en minerals, entre els quals destaca el iode, que ajuda a la tiroide, encarregada de regular els enzims participants en el bon funcionament del metabolisme; i el zinc, necessari per a la salut del sistema immunològic; per a la formació de teixits i, també, en l'acció de diferents enzims, del ferro i del calci. També és una bona font de vitamines del grup B.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.