Formatge amb Marca Q

Inici>Productes >Formatge amb Marca Q

Formatge amb Marca Q

La producció de formatges artesans al Pirineu i Prepirineu es va potenciar als anys 80, i actualment és una activitat d'artesania alimentària consolidada.

 • Formatge amb Marca Q
1
Distintiu:
  • Marca Q
  • Marca Q
  • Productes de la Terra
  • Productes de la Terra

Els tipus de formatges adscrits a aquesta certificació de qualitat són el fresc (salat o sense sal) i el formatge madurat de pasta premsada no cuita (amb o sense intervenció mecànica). En el cas dels formatges frescos, el procés inclou la pasteurització de la llet, inoculació opcional de ferments làctics, coagulació amb quall animal, l'emmotllament i l'escorriment. Pel que fa als madurats, la llet es pasteuritza, es produeix una fermentació i coagulació amb quall animal, la separació del xerigot i rentada de la pasta, l'emmotllament i premsatge, el salament en salmorra, escorriment i orejada; el darrer pas és la maduració (tendre, de 3 a 6 setmanes; semiadobat, de 6 a 12 setmanes; adobat, superior a 12 setmanes). En ambdós casos, es pot emprar llet de vaca pasteuritzada, quall animal, ferments làctics, sal, llet en pols (només en els formatges frescos, i amb un màxim del 2%).

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: La Seu d'Urgell
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Els formatges amb la Marca Q, amb la corresponent identificació, es comercialitzen per peces senceres a formatgeries d'arreu de Catalunya, on també es venen a talls.

Atributs i propietats nutricionals:

El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. També és una bona font de fòsfor, que forma part de l'ADN, i zinc, que intervé en el funcionament del gust i de l'olfacte. Aporta una gran quantitat de vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós, i D, que actua a l'intestí afavorint l'absorció de calci.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.