Formatge de vaca menorquina

Inici>Productes >Formatge de vaca menorquina

Formatge de vaca menorquina

És un formatge fresc o madurat amb llet crua de la raça autòctona de vaca menorquina o vaca roja, de reduit cens i en perill d'extinció. Aquest formatge té l'aval de l'Arca del gust que atorga l'organització internacional Slow food i els seus elaboradors tenen la certificació ecològica

  • Formatge de vaca menorquina
  • Formatge de vaca menorquina
1
2
Distintiu:
    • Productes Slow Food
    • Productes Slow Food
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals
    • Productes CBPAE
    • Productes CBPAE

El formatge de vaca menorquina és de mida mitjana, depèn del seu elaborador. Té un gust molt característic, atribuit a la utilització d'una llet molt greixosa i a la pastura de les vaques, generalment de enclòver -Hedysarum coronarium-.                                                                                                     L'elaboració és molt senzilla. La llet s'encalenteix a 32ºC i se li afegeix el quall d'origen animal i ecològic, quallant aproximadement mitja hora. La quallada es talla i es moldetja utilitzant tela de cotó o fogasser, que li dóna la forma tan característica. Es premsa, primer manualment i després amb un pes durant vuit hores. Finalment es sala i es deixa a un lloc fresc durant dos mesos perquè curi. Per conservar-lo s'unta amb una mescla a base d'oli d'oliva.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Menorca
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Les peces de formatge tenen forma quadrada amb caires arrodonits i estan numerades. Medeixesn uns 10-12cm d'alçada i 25-30cm de diàmetre. El pes varia d'1 a 3 kg.

Atributs i propietats nutricionals:

El formatge de vaca menorquina, en tant que derivat làctic, és un dels aliments més complets. El 40% del seu contingut són proteïnes d'alt valor biològic i el 48% són greixos, majoritàriament saturats, raó per la qual és un aliment calòric (450 kcal/100 g quan és curat). Aporta calci, fòsfor, magnesi, cinc, ferro, sodi, potassi i seleni, a més de vitamines (A, B1, B2, B3, B12, D, E, K i àcid fòlic).

Comentaris rebuts (0)
Territoris d'on és propi
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Illes Balears
    • Menorca
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.