Cep

Cep, sureny fosc

El Cep o sureny fosc (Boletus aereus) és molt apreciat en la gastronomia tot i que és relativament nouvingut a la nostra cuina.

  • Cep
  • Cep
  • Cep
1
2
3
Autor: gastroteca.cat

El podem trobar en boscos més aviat eixuts, com ara els alzinars, les rouredes, les suredes i les castanyedes. Creix a l'estiu i a la tardor. Bombat i panxut i amb un barret bru vellutat, d'un color sèpia i amb un to bronzejat. És un bolet que creix molt, essent més gran com més vell, i que pot arribar a medir fins a 30 cm. Té un perfum boscà agradable. La carn és blanca, suau i amb un lleuger gust d'avellana. Es poden menjar crus, a la brasa, o en pols, i són excel·lents per a preparar salses, vellutades i subtils, i en l’agermanament amb l’ou.

Categoria: Bolets.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Informació complementària:

En trobem de frescos en alguns mercats i botigues especialitzades.
També en podem comprar laminats i assecats, congelats, en pols i en conserva.

Atributs i propietats nutricionals:

Els ceps són principalment aigua, fibra, vitamines i minerals, ja que no aporten gens de greix i pocs hidrats de carboni. Quan estan secs, es concentren tots els seus components, de la mateixa manera que els seus sabors i aromes. Des del punt de vista nutricional, es poden encabir dins del grup de verdures i hortalisses, de les quals es recomana un consum diari. A més, els bolets són una de les poques fonts no marina de iode, essencial per la síntesi de les hormones tiroïdals. Són beneficiosos també pel seu contingut en fòsfor, necessari per la formació d'ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, que afavoreix una correcta absorció del calci.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.