Castanya

Inici>Productes >Castanya

Castanya

La castanya és un dels productes per excel·lència de la tardor. El castanyer va ser portat pels romans de la zona del Càucas i de la Mediterrània oriental. Malgrat tenir una cultura molt antiga, no va ser fins al segle XVIII que es popularitzà a Catalunya.

  • Castanya
  • Castanya
  • Castanya
1
2
3
Autor: gastroteca.cat

De distribució molt localitzada, el castanyer s'implantà bàsicament a la zona nord-est de Catalunya (Guilleries-Montseny, Corredor-Montnegre, Empordà i Garrotxa), així com a la Conca de Barberà, sobretot a la serra de Prades, on les condicions climatològiques i edafològiques li eren més favorables.

La castanya és un fruit d’un alt valor energètic, ric en vitamines i baix en greixos. Si bé el seu ús gastronòmic es limitava a menjar-les bullides o torrades en època de Tots Sants, posteriorment, la castanya ha esdevingut en comarques com la Garrotxa un producte singular de la gastronomia pròpia, i se n’han ampliat els usos culinaris que actualment poden ser molt variats: guisades acompanyant les carns, cremes, purès i postres.

Categoria: Fruits secs.
Propi de: Garrotxa, Pla de l'Estany, Selva, Conca de Barberà, Osona
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
gennovdes
Informació complementària:

En podem trobar en temporada als mercats i fruiteries, sobretots pels volts del dia de Tots Sants.

Atributs i propietats nutricionals:

Tot i classificar-se dins el grup dels fruits secs, la castanya és molt diferent de la resta de membres d'aquest grup. El seu component principal són els hidrats de carboni, al voltant del 40%, mentre que en la resta de fruits secs ronden el 15-20%.
A més, el seu contingut en proteïnes i greixos és molt inferior a la resta de fruits secs. Per tant, tot i ser una font d'energia adequada en situacions d'esforç, no és tan calòrica com altres fruits secs.
També cal destacar el seu contingut en potassi, recomanable en casos d'hipertensió, i en àcid fòlic, molt beneficiós durant l'embaràs.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.