Carn-i-xulla de Menorca

Inici>Productes >Carn-i-xulla de Menorca

Carn-i-xulla de Menorca

La carn i xulla és un embotit cru adobat i assaonat, tradicional, exclussiu i típic de l'illa de Menorca. El Consell Insular de Menorca, juntament amb les associacions d'embutidors de Menorca i la de criadors de bestiar porcí de Menorca, han impulsat la creació de la marca de garantia Carn-i-Xulla de Menorca, com a pas previ a l'obtenció d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP)

  • Carn-i-xulla de Menorca
  • Carn-i-xulla de Menorca
1
2
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals

Aquest producte és elaborat amb carn magra i xulla de porc picades, condimentat amb sal i espècies i embotit en budells.

La carn i xulla tal vegada sigui el més antic de l'illa de Menorca i el seu origen es remunta, possiblement, a l'antiga xarcuteria romana.

La seva forma externa és característica d'un embotit preparat amb budell natural, encara que en tractar-se d'un producte sec es poden diferenciar clarament les partícules més blanquinoses de greix, que li donen una rugositat més que apreciable. Al tall, el color de l'embotit és bastant heterogeni, i el fet que la carn i la xulla es capolin poc permet diferenciar clarament la tonalitat blanquinosa del greix front al color característic de la carn magra. A més, es poden apreciar les partícules negres del pebre coent i, fins i tot, alguns grans sencers. Tot això li dóna un aspecte marbrenc.

Categoria: Embotits.
Propi de: Menorca
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Atributs i propietats nutricionals:

La carn i xulla és un aliment amb un contingut calòric molt elevat (600 kcal/100g) atès el seu elevat contingut en greixos (45%), principalment saturats i monoinsaturats. Posseix un elevat contingut proteic (25%) de proteïnes d'alt valor biològic, un baix contingut en aigua (17%), com a tots els embotits, i en carbohidrats (2.5%). És molt ric en sodi, motiu pel qual és un aliment que els hipertensos hauran de consumir amb moderació. També aporta fòsfor, ferro, magnesi, potassi, seleni i iode. La seva aportació vitamínica es circumscriu a les vitamines del grup B.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.