Camaiot i Varia

Inici>Productes >Camaiot i Varia

Camaiot i Varia, Camallot, varia negra, avaria i botifarra mallorquin

El camaiot i la varia són, essencialment el mateix tipus d’embotit, la seva diferència es basa en el tipus de farciment. Aquests embotits són el resultat de l'evolució de la xarcuteria romana, preparats a força d'una barreja heterogènia d'aliments convenientment picats i condimentats, originant una gamma de sabors molt àmplia.

  • Camaiot i Varia
  • Camaiot i Varia
1
2
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals

El camaiot es presenta embotit dintre de l’escorça de la cama del porc, cosit i embotit dins malla elàstica. I la varia es presenta embotida dintre de la pell del porc, l’espatlla, inclòs l’estómac; els teixits són prèviament retallats i cosits a mà. Una de les peces més apreciades de varia és el que vulgarment s’anomena com a «bisbe».

En la seva elaboració s'empra papada, sang i magres de porc, xulla fresca, fetge, sal, pebre negre, pebre vermell i altres espècies. El producte se sotmet a cocció al bany maria. Finalment madura durant uns dos mesos i es conserva durant un cert període de temps (com a màxim d'uns 5 mesos). Es consumeix habitualment cru o rostit.

A Menorca el procés de capolat dóna lloc a un producte d'una granulació més petita i que, curiosament, rep nom diferent a Maó (camallot) i Ciutadella (cuixot).

Categoria: Embotits.
Propi de: Illes Balears
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

El camaiot i la varia s'elaboren a base de carn, greix i sang del porc, són aliments molt energètics (aproximadament 600 kcal/100 g) atès el seu elevat contingut en greixos (25-35%), principalment saturats i monoinsaturats i colesterol. La sang conté una gran proporció de proteïnes d'alt valor biològic, un baix contingut en aigua (30-40%), com a tots els embotits, en carbohidrats (2.5%) i uns nivells de ferro considerables. És molt ric en sodi, motiu pel qual és un aliment que els hipertensos hauran de consumir amb moderació. També aporta fòsfor, magnesi, potassi, seleni i iode. La seva aportació vitamínica es circumscriu a les vitamines del grup B. Tots aquests elements els converteixen en  uns aliments molt energètics que aporten  alhora gran diversitat de nutrients. Dins d'una alimentació variada i equilibrada el seu consum ocasional és totalment aconsellat.

Comentaris rebuts (1)
  • Gourmet illenc
  • 22/02/2015 a les 17:47 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "A Mallorca i, més concretamet, al poble mallorquí de Maria de la Salut trobareu una empresa d\'embotits artesanalsmallorquins on desde la seva fundació elaboren un camaiot que convertiría l\'infern en un mirador del paradís. Sino heu tingut la sort de probar-lo us convit a fer-ho. El joven diu que el camaiot de Can Mates està de mort! S\'ho paga fer el camí fins a Maria de la Salut per poder judicar per vosaltres mateixos quina maravella és un bon camaiot. Preguntau els hotelers de Can Pastilla que están organitzant una jornada gastronómica destinada a mostrar algunes maneres de cuinar-lo en FASHION CAMAIOT PLATJA."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.