Calšot IGP de Valls

Inici>Productes >Calšot IGP de Valls

Calšot IGP de Valls

El fet que es consumeixi tradicionalment en un Ópat comunitari com Ús la calšotada, ha fet d'aquesta ceba un producte molt arrelat a les tradicions festives catalanes i protagonista d'un acte social en sÝ mateix. La producciˇ de calšots es concentra sobretot en les comarques tarragonines i el seu consum en temporada, de novembre a abril, ha esdevingut un acte gastron˛mic de promociˇ turÝstica de la zona.

  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
  • Calçot IGP de Valls
1
2
3
4
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
    • IGP Calçot de Valls
    • IGP Calçot de Valls
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Els calšots reben aquesta denominaciˇ a causa del seu mŔtode de conreu: es tracta de brots de ceba blanca replantats i coberts peri˛dicament amb terra, a mida que el tall va creixent, 'calšant-lo'. El resultat, un cop arrencat, Ús un brot desenvolupat d'entre 15 i 25 cm, blanc, tendre i llarguerut, de sabor dolš i intens. Els calšots que estan protegits per la IGP sˇn les cebes procedents de la varietat de ceba blanca gran tardana.

Els calšots es preparen tallant les barbes i les cues i posant-los en una graella damunt del foc, fins que queden negres. S'acaben de coure embolicats amb paper i es mengen tot sucant-los en una salsa semblant al romesco.

Categoria: Verdures i hortalisses.
Propi de: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrnovdes
Informaciˇ complementÓria:

Es comercialitza en feixos de 25 i 50 unitats lligades amb una cinta identificativa prove´da d'una etiqueta numerada, aprovada pel Consell. A l'etiqueta figurarÓ, a mÚs de les mencions que exigeix la legislaciˇ vigent, el nom 'Calšot de Valls. Indicaciˇ GeogrÓfica Protegida' i el logotip de la Indicaciˇ. Es ven a fruiteries i verduleries, sobretot de la zona de producciˇ, en temporada.

Atributs i propietats nutricionals:

Nutricionalment un calšot Ús molt semblant a la ceba blanca, una hortalissa del grup dels bulbs. Presenta un alt contingut en aigua i, per tant, proporciona poca energia. La ceba, de la mateixa manera que l'all, tÚ propietats terapŔutiques com ara depurar l'aparell digestiu, destruir les pedres renals, actuar com antisŔptic, combatre l'arteriosclerosi i la hipertensiˇ, prevenir certs tipus de cÓncer... ╔s una font d'antioxidantsá grÓcies als flavonoides i als compostos sulfurats que contÚ.

Enllašos:
Comentaris rebuts (1)
  • Calšotaire
  • 22/09/2010 a les 20:14 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "La millor calšotada que he tastat a Valls, ha estat al Restaurant \"EL CALăOT\", com a casa per˛ al restaurant.
    Bona fŔina, deixeu la calšotada a un nivell altissim."
    • La seva puntuaciˇ
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletÝ
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius m˛bils
Aplicatius M˛bils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.