Arròs de Pals

Inici>Productes >Arròs de Pals

Arròs de Pals

El conreu de l’arròs a Pals data del segle XV. Segurament, el cultiu d'arròs en aquesta zona fou introduït pels àrabs des de València. A finals del segle XVIII, els terratinents van voler-ne limitar el conreu per eliminar les malalties que en aquella època comportava. No va ser fins al 1900 que es va concedir el permís per tornar-ne a plantar.El clima particular de la zona arrossera de Pals, fa produir un arròs de gran qualitat. El clima, fa que la maduració del gra sigui més llarga que en altres zones de menor latitud i que el gra, un cop cuit, sigui més resistent.

 • Arròs de Pals
 • Arròs de Pals
 • Arròs de Pals
 • Arròs de Pals
1
2
3
4
Autor: gastroteca.cat
Distintiu:
  • Productes de la Terra
  • Productes de la Terra

L’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals reuneix tots els productors d’arròs de les comarques de l’Empordà (22 productors). La superfície cultivada actualment és de 714ha repartides: -Alt Empordà: Castelló d’Empúries (74.67 ha) -Baix Empordà: constituït pels municipis de Pals, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà, Palau-sator, Gualta i Fontanilles (639,33 ha). Actualment, les varietats més conreades a la zona són Tebre i la tradicional Bahia. Altres varietats que també es sembren, però en menys quantitat, són: Loto, Bomba, Carnaroli, Nembo i Gleva. La producció mitjana és d’uns 6.000 kg/ha. L’arròs de Pals és conreat segons uns compromisos agroambientals, amb l’objectiu de fer compatible la producció d’arròs amb la conservació de l’avifauna, i minimitzar l’impacte de tractaments fitosanitaris, utilitzant tècniques de lluita biològica per protegir la fauna i els organismes aquàtics.

Categoria: Arròs, cereals i llegums.
Propi de: Alt Empordà, Baix Empordà
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

L'arròs de Pals és de qualitat extra. Actualment, a Pals, hi ha dues empreses que es dediquen a cultivar, envasar i elaborar arròs de Pals. Aquestes són: Arròs Estany de Pals i Arròs Molí de Pals S.L. Es presenten envasats per varietats o per tipus de gra i amb bossa de plàstic o un sac de roba de 0,5, 1,5, 10, 25 i 50 kg, A l’etiqueta hi figura el segell de producte de l’Empordà i el segell d’arròs de Pals. Es pot adquirir a tot el territori, en botigues especialitzades.

Atributs i propietats nutricionals:

El component principal de l’arròs és el midó, convertint-lo en una excel•lent font d’energia.
El seu contingut en proteïnes és similar al de la resta de cereals, però es tracta d’una proteïna de major qualitat, ja que conté més lisina, un aminoàcid essencial que es digereix millor i té un valor biològic superior. Si es combina amb un llegum s’obté una proteïna de gran qualitat.
A causa a la seva bona digestibilitat i astringència és un bon aliment per recuperar-se d’una gastroenteritis. La seva versió integral conté més quantitat de fibra, vitamines i minerals. Es tracta d’un cereal sense gluten i, per tant, apte per a celíacs.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.